Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană: o cioară de pe gard sau o barză în cer?


Elena Moldoveanu îşi reia reportajele despre atmosfera electorală din provincie

După ce mai toate formaţiunile politice înscrise în cursa electorală, promit că vor pleda pentru integrarea RM în Uniunea Europeană, cei mai mulţi locuitori din Bălţi cu care am reuşit să stau de vorbă, se arată nemulţumiţi că nu li se cere şi lor părerea.

Galina Reaboi: „Noi încă nu am atins standardele europene, pentru că nu avem un Guvern capabil să ne creeze o viaţă decentă acasă. Suntem nevoiţi să căutăm de lucru în străinătate. Economia Moldovei e subdezvoltată, deaceea cred că e prematur să ne gîndim la integrarea europeană.”

Anatol Pascari: „ Noi nu vrem în Europa. Ne-a întrebat vreun partid dacă avem nevoie de integrare europeană? Cred că ar fi fost mai bine cu Rusia, dar aşa nu îmi pot da seama care va fi viitorul Moldovei.”

Cu Constantin Grosu, care de 12 ani munceşte în construcţii la Moscova, am discutat într-un bar din centrul Bălţului, unde pe pereţii din interior erau lipite afişe electorale ale Partidului Comuniştilor. Patronul a recunoscut că a făcut loc pentru afişe la indicaţia autorităţilor locale, care i-ar fi promis în schimb nişte scutiri fiscale. Interlocutorul meu Constantin s-a arătat mulţumit de propaganda electoralaă care se face în oraş. La părerea sa, comuniştii ar avea priză şi la Moscova, în rîndul gastarbeiterilor moldoveni: „Cu dînşii a fost binişor. Mă gîndesc că vor face mai multe. Nu trebuie să îi îmbogăţim pe alţii. Mai bine să rămînă comuniştii, că ei au mai fost şi îi cunoaştem.”

Constantin recunoaşte că nu e versat în materie de partide politice, aşa că preferă să ne povestească cum şi-a cheltuit banii agonisiţi în Rusia:„Am cumpărat un apartament la Bălţi, care e pustiu pentru că eu sunt plecat la Moscova. Acolo locuiesc împreună cu soţia şi feciorul. Am deschis şi o afacere în Moldova- am investit într-un magazin 7 mii de dolari, dar afacerea a eşuat. Impozitele sunt prea mari. Mediul de afaceri în Moldova e nefavorabil.”

Constantin povesteşte că de cîţiva ani deţine cetăţenia rusă, care l-ar fi costat cîteva mii de Euro. El adaugă că acum şi-ar cumpăra o viză de Irlanda, unde ar vrea să îşi caute de lucru, atîta timp cît în Moldova nu îşi poate cîştiga bucata de pîine: „Conducerea ar trebui să creeze locuri de muncă, să facă drumurile şi să ofere facilităţi fiscale ca să rămînem acasă.”

La Bălţi am discutat şi cu oameni care erau veniţi din localităţi din preajma. Cei mai mulţi împărtăşesc opinia că Moldova ar putea să aibă viitor numai în Uniunea Europeană:

"Mergem încet, ca racul, poate vom ajunge în Europa. Acolo vom avea locuri de muncă, poate vom circula liber prin Europa. În altă parte nu avem unde ne duce. Acolo lumea e mai civilizată decît la noi."

Alexei Scutaru, satul Feteşti: „ E alt nivel de trai în Europa. Ce i-a împiedicat opt ani pe comunişti să ne ofere un trai mai bun? Eu am platforma lor electorală din 2001 şi am remarcat că nimic nu au îndeplinit din ceea ce au promis. Mă gîndesc că dacă ar veni la putere democraţii, lumea din exterior altfel s-ar uita la noi şi ne-ar lua sub aripa sa. Viitorul Republicii Moldova îl văd numai în Uniunea Europeană. Noi în Europa suntem!”
XS
SM
MD
LG