Linkuri accesibilitate

Cît de deschise rămîn porţile NATO pentru Georgia?


Ultima reuniune a miniştrilor de externe NATO
Ultima reuniune a miniştrilor de externe NATO

Şansele Georgiei de a fi primită în NATO s-au diminuat după ce alianţa a acceptat să reia dialogul cu Federaţia Rusă - Mircea Ţicudean

Ahto Lobjakas, care relatează pentru Europa Liberă de la Bruxelles, aminteşte că în august anul trecut, după încheierea conflcitului ruso-georgian, NATO a jurat să nu mai vorbească cu Rusia până când ea nu respectă toate condiţiile armistiţiului negociat de francezi. În opinia lui Lobjakas, Moscova n-a îndeplinit acele condiţii nici până în ziua de astăzi. Mii de soldaţi ruşi trimişi în august se află în continuare în Osetia de Sud şi Abhazia, iar Moscova discută cu republicile autoproclamate despre stabilirea de baze ruseşti permanente.

Cu toate acestea, la 5 martie secretarul general NATO Jaap de Hoop Scheffer a revenit în numele alianţei asupra deciziei din august. „A venit vremea să discutăm paşi înainte, inclusiv reluarea şedinţelor Consiliului Rusia-NATO”, a anunţat secretarul general, adăugînd că „Rusia este un actor important, un actor global” şi că „a nu sta de vorbă cu ea nu este o soluţie În schimb, Jaap de Hoop Scheffer a spus că la şedinţele Consiliului va fi discutată şi chestiunea georgiană, şi că Rusia a semnalat că este de acord cu o asemenea discuţie.

Se poate spune, crede Ahto Lobjakas, că NATO are deja alte priorităţi, mai importante decât mica Georgia. În primul său turneu european, noul secretar de stat american Hillary Clinton a spus că alianţa trebuie să se reorienteze ca să facă faţă „noilor ameninţări ale secolului XXI”. În opinia doamnei Clinton, asemenea ameninţări vor veni din partea unor regimuri ostile şi a reţelelor teroriste, mai degrabă decât din partea vreunor state vecine.


Ahto Lobjakas crede că o asemenea întoarcere cu 180 de grade, venită la aşa puţin timp după conflictul din Caucaz, îi va face pe mulţi să acuze NATO de ipocrizie. Rusia s-a grăbit să profite de noua situaţie. Ambasadorul ei la NATO Dmitry Rogozin a salutat „revenirea alianţei la poziţii corecte” şi „moartea sloganului: avem probleme cu Rusia”.

NATO, spune Lobjakas, ar fi putut să atenueze şocul pentru georgieni. După anunţul de la Bruxelles, aceştia au părut luaţi prin surprindere.Iar faptul că NATO a dat totuşi o declaraţie de sprijin pentru Georgia, simultan cu reluarea dialogului cu Rusia, se datorează insistenţelor balticilor.

Secretarul de stat Hillary Clinton şi-a exprimat şi ea sprijinul pentru Tbilisi, spunînd că porţile alianţei vor rămâne deschise pentru Georgia, ca şi pentru Ucraina, de altfel. Numai că, judecînd după încălzirea relaţiilor NATO-Rusia, lucrurile par să meargă pentru georgieni într-o direcţie diferită, conchide Ahto Lobjakas.
XS
SM
MD
LG