Linkuri accesibilitate

Presa maghiară din România citită de Judit Ferencz


Primarul general al Budapestei, Demszky Gábor, huiduit la Oradea. Gazda sa, jurnalistul Szűcs László, scuipat de manifestanţi

  • La Oradea s-a lansat un volum de proză al liberalului Demszky. Două organizaţii cu vederi extremiste, una din Ungaria, una din Cluj, şi-au trimis câţiva reprezentanţi la faţa locului. Cei cca. 15 manifestanţi au aruncat cu ouă în primarul general al Budapestei, numindu-l „trădător al naţiunii maghiare” şi exprimându-şi convigerea că „liberalismul antinaţional nu are ce căuta pe meleagurile ardelene” – iată ştirea pe scurt, în Krónika.
  • Pe portalul erdely.ma, mai pe larg: gazda evenimentului cultural, jurnalistul Szűcs László, a fost scuipat în plină stradă de un membru al organizaţiei Tinerii Maghiari din Ardeal, respectivul deţinând şi funcţia de lider local al Partidului Civic Maghiar. În urma incidentului, tânărul a fost amendat de forţele de ordine.
  • Victima incidentului publică un comentariu în Erdélyi Riport. Un comentariu în care îşi cere scuze că, prin simpla sa prezenţă, l-a indignat în aşa măsură pe onorabilul reprezentant al tineretului maghiar.
  • Új Magyar Szó publică un interviu cu Demszky Gábor. Care zice că incidentul nu l-a afectat deloc. Doar că este îngrijorat: astfel de manifestări extremiste sunt la ordinea zilei în Ungaria, dar nu ar trebui să devină obişnuite şi în România. Întrebat cum comentează faptul că, în ultimii doi ani, şi alţi doi politicieni liberali din Ungaria au fost huiduiţi în Ardeal, Demszky remarcă: nu doar liberalii, ci şi socialiştii. Explicaţia sa: în contextul extinderii tuturor formelor de extremism, politicienii care susţin valorile democratice trebuie să se aştepte la astfel de incidente. Aşa că el nici nu se mai miră că, în relatările de presă, vizitele sale sunt caracterizate în funcţie de numărul de ouă aruncate.
  • Dintr-un editorial apărut în Krónika: tinerii manifestanţi nu pot fi etichetaţi drept „extremişti” sau „fascişti” doar pentru că-şi exprimă părerea faţă de principiile liberale. Este dreptul lor să protesteze – zice editorialistul. Sigur, mai adaugă el, aruncatul cu ouă si scuipatul nu-s gesturi tocmai elegante, deci ar trebui evitate.
  • Szabadság, pornind de la acelaşi subiect: în contextul crizei economice, ne putem aştepta la înteţirea manifestărilor extremiste. Adică ar fi cazul să ne obişnuim cu ele.
XS
SM
MD
LG