Linkuri accesibilitate

A trecut vremea artificiilor populiste


Vlad Sela
Vlad Sela

O comparaţie între planurile de redresare economică concepute la Washington şi Bucureşti

In urma cu circa trei saptamini, cind planul Obama de redresare a economiei a fost inaintat Congresului, presedintele Statelor Unite, iritat de opozitia republicanilor, le-a reamintit acestora ca el si partidul sau au cistigat alegerile. Mesajul era clar: am obtinut victoria si aceasta victorie reprezinta un mandat popular pentru a ne pune in aplicare politicile.

La Bucuresti, presedintele Basescu spune cu privire la eventualitatea unor politici de austeritate. “Sper să desprindem o abordare atât a Parlamentului, cât şi a populaţiei, pentru că nu poţi să impui vremuri de austeritate dacă populaţia refuză, dacă Parlamentul refuză”. A amesteca in aceasta formulare optiunile Parlamentului cu optiunile populatiei e o judecata manageriala dubioasa. Este fara indoiala o evolutie pozitiva ca acum, presedintele Basescu pare sa puna pret pe ceea ce Parlamentul are de spus. Masuri de genul celor sugerate de Fondul Monetar International, de exemplu se cer dezbatute cu mare seriozitate de Parlament.

Dar sugestia ca intr-un fel sau altul, populatia ar urma sa fie si ea consultata pentru a oferi “acoperire” unor decizii neplacute este nimic mai mult decit un artificiu populist primejdios. Populatia s-a pronuntat. La alegeri, cele doua partide care guverneaza acum Romania s-au clasat la mare distanta pe primele doua locuri. Ele beneficiaza de mandat popular amplu pentru ca, in aceasta perioada de mare dificultate sa ia “taurul de coarne” si sa conduca tara.

Ani de zile, presedintele Basescu a dat vina fie pe PSD-la primarie, fie pe liberali-la Guvern pentru ceea ce nu a putut face. Poate pe buna dreptate... Acum insa, partidul din care provine, conduce Guvernul impreuna cu un alt partid cu care PD-L s-a aliat. A venit vremea sa aflam care este proiectul Basescu si sa vedem cum functioneaza. Nu mai exista “tapi ispasitori”. Orice persoana careia ii pasa de tara isi doreste ca presedintele Basescu si guvernul Boc sa reuseasca. Pentru a reusi insa, primul pas este sa actioneze coerent, asumindu-si responsabilitatea, intarita fireste de procesul parlamentar.

In acest moment nu exista niciunde in lume vreo garantie ca vreunul dintre planurile de redresare economica va reusi rapid. Acesta este un adevar pe care aici in America il intelege mai toata lumea. E un moment in care politicieni, partide, experti isi pun la bataie popularitatea, viitorul electoral, credibilitatea, facind optiuni. Asta se ateapta de la un lider, in momente dificile: sa actioneze in perimetrul democratic si sa convinga populatia sa-l urmeze. Nu sa incerce sa simta de unde bate vintul. In America, Barack Obama isi asuma un risc major, cu-atit mai mare cu cit, la unison, republicanii din opozitie critica si denunta solutiile administratiei sale, in termeni extrem de duri.

Fireste, nici un politician in prag de alegeri, cum este in Romania, presedintele Basescu nu-si poate dori sa-si testeze proiectul politic, in vremuri de criza. Pe de alta parte insa daca ar face-o, are sansa unica de a demonstra ca el este liderul de care tara are nevoie. O criza poate prezenta si oportunitati. Populatia Romaniei s-a pronuntat. PD-L si PSD au cistigat alegerile. Si-au asumat o alianta incomoda, spunind ca o fac in interesul tarii. Acum trebuie sa-si si asume responsabil actul conducerii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG