Linkuri accesibilitate

China: măsuri de securitate sporite în Tibet


China se pregăteşte de o aniversare cu probleme. În urmă cu o jumătate de secol, a fost înăbuşită revolta tibetanilor, iar liderul lor spiritual Dalai Lama a fost nevoit să plece în exil. Relatează Mircea Țicudean

Anul trecut pe vremea această, când China se pregătea să găzduiască Olimpiada de vară, în capitala Tibetului, Lhasa, au avut loc proteste ale călugărilor budişti. Revoltele s-au extins apoi în alte regiuni cu populaţie tibetană din China, iar în confruntările cu poliţia au murit aproape 20 de persoane, iar alte câteva zeci au fost rănite. Autorităţile chineze au restrâns apoi accesul presei străine în Tibet mai mult decât obicei, iar după o vreme au anunţat că ar fi dispuse un un anume dialog cu liderii Tibetului.

După un an, China se teme de noi incidente.
Mâine, marţi, se împlinesc 50 de ani de când o revoltă a tibetanilor a fost înăbuşită, iar liderul lor spiritual Dalai Lama a fost nevoit să plece în exil. Sâmbăta trecută, ministrul de externe al Chinei a avertizat din nou ţările occidentale să nu stea de vorbă cu Dalai Lama. Mai mult, şeful diplomaţilor chinezi a spus că ţările respective nici nu au voie să-l găzduiască pe liderul tibetan exilat.

Guvernul chinez îl acuză pe Dalai Lama că vrea în continuare un Tibet independent, desprins de China, pe o pătrime din teritoriul acestei ţări, o acuzaţie pe care liderul exilat o neagă, spunînd că doreşte doar o mai mare autonomie culturală şi religioasă pentru poporul său.
Beijingul comunist însă nu-l crede, şi a avertizat din nou comunitatea internaţională că orice relaţii cu Dalai Lama înseamnă participare la o eventuală dezmembrare a Chinei.
„Cum le-ar place germanilor sau francezilor să piardă un sfert din teritoriu?” s-a întrebat sâmbătă retoric ministrul chinez de interne, amintind apoi că China a ajutat la reunificarea Germaniei, după căderea zidului de la Berlin.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG