Linkuri accesibilitate

Punct şi de la capăt


Vasile Botnaru
Vasile Botnaru

"Lectura asumată este un paşaport virtual pentru voiajul nestingherit în lumea largă" - Vasile Botnaru, Mircea V. Ciobanu şi Emilian Galaicu Păun discută despre predarea literaturii în şcoli

Iesiti aproape teferi din iarna, meritam probabil o recompensa, tonizanta, cu ghioceii si urzici, care sa ne ajute sa rezistam pe durata celor patru saptamini ce ne despart de ziua scrutinului. Iata de ce ne-am propus atazi sa luam o gura de aer discutind despre … predarea literaturii in scoala. Va pare cumva deplasata tema ?

Fara indoiala cineva ar putea sa ne resproseze ca « satul arde iar baba se piaptana ». Numai ca la noi satul are proprietatea sa arda mereu, in plus daca am gasi timp sa ne pieptanam mai des poate nu ar palalai intruna totul ce-i atins de priviri. Altfel zis, poate tocmai acum cind spatiul public este bintuit de batalii politice, ar fi timpul potrivi sa ne gindim la ce inseamna o buna predare a literaturii in scoala, dar si a artelor, a muzicii, astfel incit poate cindva, un viitor parlament sa fie preocupat pe bune si de aceste investitii de lunga durata, de natura sa contribuie la descongestionarea vietii publice.

Asadar, despre mostenirea literara si modul in care o aseaza pe rafturi imaginare manualele scolare vom discuta astazi cu scriitorul Emilian Galaicu Paun,
un prolific producator de literatura si cu Mircea V.Ciobanu, redactor sef la editura Stiinta, un cunoscut autor de manuale de literatura.
Iar punctul de plecare este “Istoria critica a literaturii romane” de Nicolae Manolescu care a impartit fara menajamente cartonase galbene si rosii, ca sa folosim termenul fotbalistic, unor somitati incontestabile, mai cu seama prin omisiune, cum a remarcat Mircea Mihaies, reusind sa-i supere practic pe toti.

Pornind de la aceasta noua istorie testamentara, am cautat sa aflu de la interlocutorii mei daca se va produce resetarea ierarhiilor literare ce ar rezona si in manualele scolare.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG