Linkuri accesibilitate

Îşi va modifica Washingtonul poziţia faţă de Hamas?


Valeriu Sela
Valeriu Sela

Recent Secretarul de stat Hillary Clinton şi-a încheiat prima călătorie în Orientul Mijlociu. Adoptă noua administratie americana o linie politică similară cu predecesoarea ei?

Intrebarea-cheie este daca administratia Barack Obama modifica sau nu pozitia americana fata de miscarea Hamas, care controleaza Fisia Gaza. Si raspunsul este inca neclar. Pe de o parte, Secretarul de stat Hillary Clinton a spus ca Statele Unite continua sa refuze sa trateze cu Hamas cit timp gruparea nu recunoaste dreptul la existenta al statului Israel si nu renunta la mijloace violente. Ori este putin probabil ca Hamas sa accepte ceea ce in cercurile militante ar putea fi interpretat ca o capitulare. In plus, miscarea Hamas are motive sa creada ca va cistiga alegerile programate sa aiba loc in interval de un an, in competitia cu actualul presedinte al Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Hillary Clinton a reamintit in escalele sale ca Hamas este un client al Iranului ceea ce nu este pe placul Washingtonului. Expertii au interpretat declaratiile doamnei Clinton drept un semnal ca America nu este dispusa sa sprijine un guvern de coalitie, daca Hamas face parte din el. Dar exista aici o nuanta importanta. Este aceasta o forma de rezistenta relativ pasiva a Statelor Unite fata de Hamas sau va incerca administratia Obama, ca si Bush inaintea sa, sa izoleze si sa distruga miscarea militanta.

Washingtonul pare pe de alta parte sa sprijine incercarile Egiptului de a obtine reconcilierea palestiniana. Trimisul special american in Orientul Mijlociu, fostul senator George Mitchell a recunoscut ca reconcilierea palestiniana este esentiala pentru stabilizarea regiunii si reconstructia Gaza. Ideea ca Statele Unite ar putea tacit incuraja o intelegere intre micarea Fatah a lui Abbas si Hamas ar fi o veste foarte proasta pentru premierul desemnat al Israelului, Benjamin Netanyahu care cere continuarea boicotului impotriva miscarii Hamas si oricarui guvern Palestinian, care ar include gruparea respectiva.

Exista si un recent precedent britanic, guvernul de la Londra decizind sa deschida canale de comunicare cu un alt client al Iranului – miscarea radicala Hezbollah din Liban. Argumentul? Sprijinul popular pentru Hezbollah si participarea gruparii la guvernul de coalitie. Aceeasi logica sustin obervatori politici s-ar putea aplica curind si miscarii Hamas.
XS
SM
MD
LG