Linkuri accesibilitate

Tratarea crizei cu calmante


Clădirea Fondului Monetar Internațional
Clădirea Fondului Monetar Internațional

Guvernul Boc nu recunoaşte necesitatea unui acord cu FMI - Sabina Fati relatează

Bancile centrale din statele estice ale Uniunii Europene sint deranjate de faptul ca presa internationala prezinta in culori sumbru viitorul economic al acestei regiuni, publicind pe primele pagini articole despre dezechilibrele economice accentuate ale acestei zone care a este adesea socotita ca "segmentul cu cel mai mare grad de risc al Europei".

Bancile central din Romania, Republica Ceha, Slovacia, Polonia, Bulgaria si Ucraina si-au declarat ingrijorarea in privinta comentariilor “derutante” despre riscurile din sistemul financiar al regiunii, argumetind ca acest lucru ar putea dauna grav economiilor din regiune. Comunicatul comun al bancilor nationale mai sugereaza ca unele initiative ale bancilor occidentale sint deasemenea riscante. Mesajul se adreseaza mai cu seama bancilor-mama extinse în statele est-europene care dau semne publice ca se tem sa mai trimită bani la sucursalele din est şi care prefera sa privilegieze operatiunile din tarile de origine în fata crizei financiare.

Guvernatorul Bancii Nationale din Romania, Mugur Isarescu a explicat in mai multe rinduri ca actualul curs al leului este sustenabil, iar banca centrala este pregătită să acţioneze pentru a preveni mişcările destabilizatoare ale cursului de schimb. Leul a fost ajutat sa se mentina, evitindu-se derapajele suferite de monedele nationale ale Poloniei sau Ungariei, doar cu ajutorul infuziilor programate de Banca Nationala.

Romania trateaza criza folosind insa calmante, nu medicamente care sa reporneasca motoarele economiei, in conditiile in care exporturile au scazut dramatic, industriile producatoare si-au restrins mult activitatea, importurile ramin crescute, iar guvernul este nevoit sa gaseasca surse de finantare in exterior. Negocierile cu Fondul Monetar International se fac cu perdea, oficialii nu recunosc necesitatea vitala a unui acord cu Fondul. In plus ministrul de finante declara zilele acestea ca Romania nu este dispusa sa creasca taxa pe valoarea si ca prefera sa renunte la acordul cu FMI decit sa modifice TVA-ul. In acelasi timp la taxele strinse lunar la bugetul de stat scad simtitor, iar guvernantii romani nu gasesc resursele necesare pentru a mentine echilibrul.

JP Morgan se alatur institutiilor financiare internationale care fac estimari pesimiste în privinta Romaniei. Economistii americani spun ca Romania va trece printr-o ajustare brutală a deficitului de cont curent în 2009 si va înregistra o contractie a PIB-ului de 3 procente, fiindca avansul economiei romaneşti de până acum a fost susţinut de creditele externe.
XS
SM
MD
LG