Linkuri accesibilitate

Sesiune la Strasbourg a Euroregiunii Marea Neagră


Euroregiunea Mării Negre cu sediul la Constanţa se pregăteşte să-şi lanseze primele proiecte - Iolanda Bădiliţă relatează

Sustinuta de Congresul Puterilor Locale si Regionale de pe langa Consiliului Europei, Euroregiunea Marii Negre cu sediul la Constanta, are insa dezavantajul de a nu-i fi putut coopta ca membri pe Rusia si Turcia, 5 tari agreand sa adere la organizatie.

In cadrul dezbaterilor de astazi, reprezentantul Rusiei Valerii Kodakov a declarat ca « aceasta organizatie este mai mult una romano-bulgara » si ca Rusia va deveni in viitor membru observator.

Pe de alta parte Turcia, care alaturi de Rusia este implicata in activ intr-o alta structura similara, Organizatia de Cooperare Economica la Marea Neagra, a privit detasata pana acum proiectul si a propus infiintarea unei asa numite retele a autoritatilor locale de la Marea Neagra, cu sediul la Istanbul.

Presedintele Camerei Regiunilor din cadrul Congresului, Ludmila Sfirloaga a invitat atat Rusia cat si Turcia la urmatoarea reuniune a noii organizatii care va avea loc pe 25 martie la Varna, in Bulgaria, pentru a afla mai multe despre proiectele organizatiei si posibilitatile de finantare.

Proiectele, asa cum sunt ele propuse de secretariatul de la Constanta, vizeaza constructia de porturi turistice atat la Marea Neagra cat si pe Dunare, infiintarea unei linii de ferry boat intre Romania si Bulgaria si extinderea acesteia catre Odessa si Istanbul, construirea unui sat traditional al Marii Negre care sa reprezinte toate regiunile membre si organizarea unui festival de muzica populara.

Fiecare membru are insa si propria agenda. Potrivit presedintelui regiunii Cahul, Gheorghe Vasilache, Republica Moldova, este interesata, de pilda, ca impreuna cu celelalte tari sa rezolve conflictele care inca exista in regiune.

Lansata oficial anul trecut la Varna, Euroregiunea Marii Negre are 14 membri - autoritati locale sau regionale - dintre care 7 din Romania, 4 din Bulgaria, raionul Cahul din Moldova si inca doua regiuni din Georgia, respectiv Armenia.
XS
SM
MD
LG