Linkuri accesibilitate

Reuniunea miniștrilor de externe Nato decide normalizarea relațiilor cu Rusia


Hillary Clinton cu secretarul general Nato Jaap de Hoop Scheffer la Bruxelles
Hillary Clinton cu secretarul general Nato Jaap de Hoop Scheffer la Bruxelles

La reuniunea de joi, de la Bruxelles, miniștrii de externe din ţările NATO au căzut de acord să reia relaţiile cu Rusia, dupa ce ele fusesera întrerupte ca răspuns la invadarea Georgiei de către Rusia, in vara anului trecut. Oana Serafim.

Unii dintre aliații Statelor Unite din NATO continuă să fie îngrijoraţi de ultimele evoluții de pe scena politică din Rusia. Anunţînd reluarea relaţiilor cu Rusia, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer a precizat că Alianţa nu şi-a schimbat punctul de vedere faţă de invazia Rusiei în Georgia, din vara anului trecut, dar că Rusia contină să fie un jucător politic însemnat pe scena lumii: "Rusia este un jucător important. Rusia este un actor global şi a nu discuta cu ea nu este o soluţie..."

Secretarul de stat american, doamna Hillary Clinton , care a participat pentru prima data la reuniunea NATO a întărit cele spuse de secretarul general al NATO: "NATO a decis să reia lucrările consiliului NATO-Rusia, ca un mecanism pentru dialog, atît in chestiunile în care sîntem în dezacord, precum Georgia – așa cum a notat secretarul general - şi ca pe o platformă de cooperare pentru interesul nostru comun, precum tranzitul către Afganistan sau problema neproliferarii". Lucrările consiliului NATO-Rusia ar putea fi reluate dupa summitul NATO din luna aprilie, cînd se aniversează 60 de ani de la crearea Alianței, sau imediat după aceea.

Corespondenții Europei Libere la Bruxelles relatează că delegaţia americană a făcut presiuni importante pentru reluarea dialogului cu Rusia. Dar, cum spuneam, nu tot membrii NATO sînt încîntați de această decizie. Ministrul lituanian de externe, Vygaudas Usackas: "Cred că este pur şi simplu prea devreme să reluăm dialogul oficial. Cred că trebuie să folosim acum timpul pînă la vară tocmai pentru a încuraja Rusia să fie cît mai cooperantă în aceste chestiuni (în care sîntem în dezacord).

Adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri europene, Daniel Fried a căutat şi el să risipească îndoielile est-europenilor care au văzut în atitudinea Rusiei din vara trecută renaşterea unui comportament îngrijorător: "Noi nu facem afaceri cu Rusia peste capetele altor ţări, cum ar fi Lituania. Era Ialtei este apusă. Ribbentrop Molotov aparţin primei jumătați a secolului trecut. Este mort, nu se va mai întoarce, niciodată..."

Și, pentru a clarifica și mai bine situația actuală, Hillary Clinton a repetat că Statele Unite susțin pe mai departe extinderea către răsărit a Alianței:
"Am repetat la întîlnirile noastre de astăzi cu Ucraina şi Georgia că Statele Unite sînt foarte decise să sprijine apropierea acestor ţări de NATO şi sînt ferm hotărîte să colaboreze cu ele, împreună cu NATO, pentru a le da asigurări că nu trebuie să fie subiecte ale agresiunii sau intimidării Rusiei".

In această dimineață, doamna Clinton se va întîlni cu oficialităţi ale Uniunii Europene, iar în această seară sa va întîlni la Geneva cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. De notat că joi seara doamna Clinton a avut o întrevedere cu ministrul georgian de externe.
In discuțiile cu Lavrov, doamna Clinton va aborda și problema scutului defensiv anti-rachetă din Europa. "Am oferit de mult timp posibilitatea Rusiei să colaboreze cu noi în chestiuni de apărare anti-rachetă. Credem ca un scut defensiv anti-rachetă este un element însemnat al arsenalului nostru în viitor, pentru că, din păcate, arme de toate felurile proliferează în lume...".

Există speculații în presa americană că Washington-ul ar putea propune abandonarea planurilor pentru amplasarea unui radar în Cehia și a unor interceptoare de rachete în Polonia, ca părți ale scutului defensiv anti-rachetă, dacă Rusia reuşeşte să convingă Iranul să renunțe la programul său nuclear. Moscova a văzut planurile defensive americane din Europa drept o ameninţare la securitatea națională a Rusiei. Tot așa cum vede şi extinderea NATO către Rasarit ca pe o ameninţare la adresa zonei sale de interese.
XS
SM
MD
LG