Linkuri accesibilitate

Revista presei moldovene de vineri


Din nou despre subiecte electorale.

Ceva mai neobisnuita e poate doar alegoria semnata in prima pagina a "Saptamanii" de Viorel Mihail. Are “pentru cine vrea sa inteleaga” ce vrea sa spuna autorul, un distinct iz electoral, desi nu contine nici un cuvintel despre alegeri, si e inspirata din fotbal.

In "Timpul", Constantin Tanase se intreaba si raspunde: “Pentru cine bate inima lui Rosca”, iar Constantin Cheianu scrie despre “Cum arata partidele in campanie”. Doar cateva din observatiile sale: “In buna lor traditie de a confisca idei, comunistii fac uz de doua mesaje pe care te-ai astepta sa le auzi din gura opozitiei – cel al schimbarii si cel al integrarii europene”, constata el. “Rosca nu nu apare aproape deloc in spoturi si emisiuni, folosind killeri, iar 89% din campanie e construita pe desfiintarea adversarilor, intr-un limbaj ce apeleaza la emotii si instincte”. Precuparea mare pentru corectiudine si cumintenie a PLDM-ului i se pare, insa, lui Cheianu buna doar pana la un punct, iar spoturile AMN-ului, la parerea sa, sunt mai incisive si mai eficace decat ale altor concurenti. PL-ul, are impresia Cheianu, nu e prea vizibil, PSD si UCM le trateaza impreuna, pentru ca pun accent pe aceleasi trei lucruri: prietenia cu Rusia, exaltarea patriotismului si imaginea liderilor – Tarlev, Bragus si Musuc. Iar Mesajul MAE ii pare autorului lipsit de personalitate, in ciuda prezentei energice a acestei formatiuni.

'Flux"-ul e impestritat, cum ne-a obisnuit deja in aceasta campanie, cu invinuiri la adresa celor pe care PPCD ii considera adversari politici, adica tot in afara de comunisti. Doar cateva titluri in acest sens: “Politica, business, mafie si canalia liberala” sau “Mafia lui urechean” cred ca sunt destul de sugestive. Si, totodata, potrivit lui Igor Burciu, analistii politici care insista sa afirme ca Voronin ar fi intrat in cardasie cu Kremlinul n-au cum sa inteleaga subtilitatea politicilor rusesti de protejare discreta a adevaratilor sai favoriti.

"Moldova Suverana", la randu-i afirma ca “diferenta dintre Opozitie si Putere este aceea ca aceasta din ura nu-si neaga trecutul, incercand sa se adapteze permanentelor transformari social-politice, pe cand liderii din opozitie isi neaga trecutul, si-l ascund si isi construesc un mincinos motiv pentru care sunt extrem de periculosi”.

Iar de cealalta parte, Petru Bogatu, in "Jurnal de Chisinau", zice la fel de categoric ca “Vom alege un partid din doua”. Ele sunt “fie schimbarea, fie neschimbarea”, a treia cale nu exista, e convins el. Dar, dupa atata politica si alegeri, sa nu uit ca duminica e 8 martie, ocazie cu care va recomand din "Jurnal" un excelent reportaj despre doua femei taximetriste, din Chisinau.
XS
SM
MD
LG