Linkuri accesibilitate

Nato: așteptată normalizare a relațiilor cu Rusia


Miniştrii de externe ai ţărilor Alianței Nord Atlantice se întîlnesc astăzi la Bruexlles, pentru a discuta reluarea relațiilor diplomatice cu Rusia, întrerupte in august anul trecut, după invazia Georgiei.

La întîlnire participă și noul secretar de stat american Hillary Clinton, care mîine seara, la Geneva, va avea şi prima sa întrevedere cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Intîlnirea de astăzi este văzută ca o schimbare a politicii externe a noii administrații democrate americane, care a anunțat, prin vocea vicepreședintelui Joe Biden, că dorește o reaşezare, o normalizare a relațiilor cu Moscova. Marți, mesajul a fost transmis din nou de Barak Obama: "Am avut un bun schimb de opinii cu Rusii. Am spus că avem nevoie să luăm de la început, să reaşezăm această relaţie.

La Bruxelles, relatează corespondenții Europei Libere, această nouă abordare a relației cu Moscova este văzută diferit de aliații europeni ai Statelor Unite. Ce va aduce ea ? In primul rînd posibilitatea creșterii șanselor pentru tranzitarea materialelor nemilitare către teatrul de operaţiuni din Afganistan via ţările din Asia Centrală şi Rusia. Apoi, multumeşte aliații din Europa de Vest ai Statelor Unite, care au pledat pentru menținerea la cote ridicate a parteneriatului strategic cu Rusia.

Marele pierzător in această nouă aşezare a relației NATO cu Rusia va fi Georgia. In august, anul trecut, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer spunea răspicat ca nu va exista o relație normală cu Rusia pînă ce trupele rusești nu vor reveni pe pozițiile de dinainte de invazia din Georgia, părăsind Abhazia și Ossetia de Sud. Aceasta prevedere era scrisă, negru pe alb, în acordul de încetare a focului negociat de preşedintele Franței, Nicolas Sarkozy cu preşedintele Rusiei, Dmitry Medvedeev. Acest lucru nu s-a întîmplat. Aliații Est Europeni ai Statelor Unite din NATO, privesc reluarea relațiilor de acum cu Rusia, cu sentimente amestecate. Pentru multe dintre ei, mai ales pentru Polonia și țările baltice, invazia din Georgia a fost ca un duș rece, ca o renaştere a expansionismului rusesc. Îngrijorate sînt unele din ţările NATO din estul Europei și de noile evoluții referitoare la planurile americane de construire a scutului defensiv anti-rachetă din această parte a continentului.

Intîlnirea pe care secretarul de stat american o va avea cu miniștrii de externe din ţările NATO este menită să spulbere aceste îngrijorări, a declarat Europei Libere, ambasadorul Statelor Unite la NATO, Kurt Volker. Statele Unite caută să găsească un consens cu ţările Europei de rasarit din NATO asupra problemelor de securitate din această parte a continentului. "Am dori să vedem că apare o platformă mai largă în cadrul NATO pentru o relație de parteneriat cu Rusia, pentru a putea discuta problemele care le îngrijorează. Sprijinim popoarele din Europa de Răsărit și vom respecta articolul 5 al cartei NATO, dar o facem fără alegeri greşite..."

Un purtător de cuvînt al NATO a spus că secretarul general al NATO se așteaptă ca la reuniunea de astăzi să se decidă reluarea lucrărilor în consiliul NATO-Rusia, consiliu în care, spun oficialități ale Alianței ar putea fi discutate tocmai problemele în care Moscova și NATO sînt în profund dezacord.
XS
SM
MD
LG