Linkuri accesibilitate

Revista presei moldovene 5.03.2009


Presa și informațiile electorale ale zilei

Comentarii nu au apărut. Doar stirea cu privire la rapoartele prezentate de partide CEC-ului, in cateva ziare. Si numai "Komsomolskaya Pravda v Moldove" l-a mai intrebat pe secretarul Comsiei, Iurie Ciocan, ce pot pati acei concurenti care vor refuza sa prezinte pe viitor aceste rapoarte. Nimic grav se pare – CEC-ul ii va actiona in instanta. Nimic mai mult.

Ramanand tot in aria electorala, "Moldova Suverana" vrea sa ne convinga azi ca toti, sau aproape toti – cu exceptia comunistilor bineinteles – vor sa vanda Moldova ca sa cumpere electoratul moldovenesc: Vlad Filat si PLDM-ul e acuzat ca ar fi oferit-o miliardarilor romani, care vor sa-si recapete fostele mosii din Moldova, iar ex-premierul Vasile Tarlev si Uniunea sa Centrista – ca o da unor cercuri obscure din Federatia Rusa. Dincolo de lipsa oricaror dovezi, in paginile ziarului, in sprijinul acestor acuzatii, n-am cum sa nu remarc usurinta cu care "Moldova Suverana" publica azi detalii deloc placute din cariera fostului prim-ministru, caruia altadata, pana a intra in concurenta cu Partidul Copmunistilor, acelasi ziar ii ridica osanale. Astfel, puteti afla din "Moldova Suverana" ca, la o intalnire recenta cu alegatorii, chiar si presedintele tarii a recunoscut ca a fost nevoit sa exercite de facto si functia de prim-ministru, pentru ca Tarlev prefera sa fie un baiat de mingi ori curier. Eu unul parca-i si vad pe unii comentatori ai vietii politice din Moldova intrebandu-se retoric: oare nu tocmai de asta l-a tinut seful statului pe Tarlev in functie vreme de opt ani?

Astea fiind, insa, spuse … De celalta parte, "Timpul" l-a identificat azi pe al treilea ambasador care, luandu-si concediu, face in provincie propaganda electotorala pentru comunisti. E vorba de Victor Gaiciuc, cel acreditat la Bruxelles.

Altfel, mai gasiti in "Timpul" o analiza a doua decaloage, ale lui Iurie Rosca – unul cu promisiunile PPCD facute alegatorilor in aceasta campanie si altul cu conditiile formulate drept justificare pentru votul acordat presedintelui Voronin pe 4 aprilie 2005. Cate din cele din urma au fost indeplinite si ce soarta vor avea cele dintai – o intrebare la care cauta sa va ofere un raspuns Toma Necredinciosul. Si, pe langa asta, mai scrie azi "Timpul" Constantin Tanase – despre comunisti si presa libera, iar Arcadie Gherasim incearca sa trateze “Avitaminoaza electorala”. Citind unele oferte de campanie, ai impresia ca ele se aseamana mai degraba cu o diagnoza pusa fara a fi consultat pacientul, zice Arcadie Gherasim.

"Ziarul de Garda" isi dedica o buna parte din numarul de azi aniversarii a 17 ani de la declansarea razboiului de pe Nistru, dar si celei de 19 ani de la alegerea primului Parlament al Republicii Moldova. 83 de deputati din cei 380 de atunci, s-au convocat cu aceasta ocazie, dar cei mai multi dintre ei au refuzat sa voteze o declaratie, pe motiv ca ar excesiv de anticomunista.
XS
SM
MD
LG