Linkuri accesibilitate

Orlando Figes și o carte interzisă la Moscova


Orlando Figes
Orlando Figes

Orlando Figes este un profesor de istorie la un colegiu al Universitaţii din Londra. El a scris recent o carte despre viata privată a lui Stalin, carte ce urma sa fie publicată la Moscova. Dar, autorul a aflat că acest lucru nu se va întimpla din cauza... situatiei economice globale.

Autorul suspectează însă că explicaţia dată de editură este neadevarată şi că, de fapt, lucrarea sa ar contraveni intereselor elitei politice de la Moscova. "Cei care au trăit, ca și mine, în perioada comunistă, citind această știre au ridicat din sprîncene, întrebîndu-se dacă este vorba de cenzură și dacă ne întoarcem cumva înapoi în istorie. De ce ar putea să fie puterea de la Moscova speriată de o carte ?

Cartea profesorului Figes a fost scrisă după cum a declarat autorul postului nostru de radio, după ce au fost consultate arhivele a sute de familii si au fost făcute mii de interviuri cu supraviețuitori ai teroarei staliniste. Figes a lucrat împreună cu organizația non guvernamentală pentru apărarea drepturilor omului, Memorial, de la Moscova. Autorul reaminteşte mai multe întîmplări care l-au făcut să fie atit de suspicios cind a aflat că editura INOSTRANKA i-a reziliat contractul.
Pe 4 decembrie, anul trecut, echipaje mascate ale poliției au tăbarît în birourile de la Sankt Petersburg ale Fundaţiei Memorial. A fost confiscată, fără explicații, întreaga arhivă a biroului, conținînd interviuri, informații despre familii și victime ale represiunii comuniste. Intre documentele luate de poliție și întreaga colecție a muzeului virtual al Gulagului – fotografii, documente, acte, care au fost prezentate în diferite expoziții pe tema represiunii comuniste.

In iunie 2007, amintește Orlando Figes, preşedintele de atunci al Rusiei, Vladimir Putin a cerut ca perioada stalinistă să fie prezentată în carţile de istorie și în partea sa pozitivă, caci, spunea atunci actualul premier de la Moscova, Stalin a fost cel care a adus măreţie Uniunii Sovietice, a cîştigat războiul împotriva lui Hitler şi greşelile lui n-ar fi fost mai mari decit cele ale Occidentului. Ca urmare, din cărțile de istorie au fost cenzurate informațiile critice despre ororile Gulagului şi istoricii care ţineau să le amintească au fost taxați drept „ nepatrioți”. Mai mult, amintește profesorul de la Londra, administraţia prezidenţială şi-a promovat propria variantă a cărților de istorie „ Istoria modernă a Rusiei 1945- 2006 – un manual pentru profesori”. Unul dintre autori, propagandist al Kremlinului, Pavel Danilin a declarat că scopul cărții este de a prezenta istoria Rusiei nu ca pe un lung şir de nenoriciri, ci ca pe ceva de care ruşii merită să fie mîndri. „Astfel trebuie profesorii să prezinte istoria ţării, ca pe ceva măreţ şi nu să-şi împroaşte cu noroi Patria”....

Și, mai amintește istoricul britanic Orlando Figes imediat după raidul poliției la sediul Memorial de la Sankt Petersburg, a apărut o ediție specială a revistei „Politica Memoriei” în care, ca în vremurile trecute, activitatea fundaţiei Memorial era criticată aspru mai ales pentru că ar fi dat apă la moară istoricilor „străini” să înnegrească istoria sovietică concentrîndu-se numai pe crimele staliniste şi nu și pe binefacerile comunismului...

In concluzie, cartea istoricului britanic nu va aparea în limba rusă, deși ea a fost tradusă pînă acum in 22 de limbi.... Intrebarea cui îi e frică de istorie, rămîne așadar deschisă... pentru ascultătorii Europei Libere.
XS
SM
MD
LG