Linkuri accesibilitate

Un nou parc


O ştire recentă: “un parc cu o suprafaţă de 12 hectare va fi amenajat în sectorul Botanica al capitalei, lîngă Grădina Zoologică, în contextul acţiunilor consacrate aniversării a 650 de ani de la întemeierea Statului Moldovenesc”.

Ştirea asta e demnă de toată atenţia. Pentru că în anii tranziţiei nu prea au apărut parcuri noi în Chişinău. În schimb puhoiul de automobile, care împroaşcă gaze de eşapament otrăvitoare, a crescut necontenit. În unele sectoare ale “oraşului alb”, aerul a devenit de la o vreme de-a dreptul irespirabil. E nevoie, prin urmare, de copaci, de parcuri. Salutăm deci decizia de a amenaja un nou parc. Cine ştie dacă apărea această idee în absenţa marii aniversări! Iată că sărbătorirea statalităţii, ironizată de unii ziarişti, dă roade benefice.
În altă ordine de idei, aş remarca un fapt dezolant, acela că parcurile capitalei au devenit în ultimii ani foarte murdare, adevărate gunoişti neautorizate. Locuitorii capitalei au contribuit din plin la urîţirea lor. Cîinii unor cetăţeni îşi fac acolo nevoile cu nonşalanţă. Iar casele altor orăşeni au muşcat cu sete din spaţiile verzi.
În mod firesc, se impune întrebarea: dar vom putea noi avea grijă de parcul statalităţii dacă nu sîntem în stare să le protejăm pe acelea existente? Înainte ca stejarii plantaţi în noul parc să devină viguroşi, ar fi bine să facem ordine în parcurile în care copacii vechi nu se simt în voie.

XS
SM
MD
LG