Linkuri accesibilitate

Diminuarea depozitelor bancare în lei - interviu cu Valeriu Lazăr


Cât de grav ar putea fi fenomenul diminuării accentuate a depozitelor bancare în valută naţională pentru economia moldovenească şi, eventual, bunăstarea cetăţeanului de rând, în condiţiile crizei financiare mondiale, l-a întrebat Elena Cioina pe fostul ministru al economiei, Valeriu Lazăr.

Una din cauzele diminuării accenuate a depozitelor bancare în lei, înregistrată de la începutul acestui an, ar putea fi temerea cetăţenilor de o posibilă depreciere a valutei naţionale moldoveneşti, consideră analistul economic Valeriu Lazăr, fost ministru al Economiei. Invitat al emisiunii „Moldova la ora 7” din aceasta dimineaţă, Valeriu Lazăr s-a arătat îngrijorat de evoluţia soldului depozitelor bancare, arătându-se de acord că neîncrederea populţiei în stabilitatea leului ar putea provoca o cerere sporită de valută străină pe piaţă şi crea astfel un cerc vicios.
Fostul ministru al Economiei consideră exagerate temerile cu privire la o eventuală depreciere bruscă a leului: „Cred că în două-trei luni lucrurile se vor limpezi si dacă în Uniunea Europeană şi în alte ţări unde lucrează moldoveni vor fi lansate şi se vor dovedi eficiente programele lor de luptă cu recensiunea economică, eu cred că noi, aşa cum am importat efecte negative, am putea să importăm şi efecte pozitive. De aceea eu nu aş dramatiza”, a declarat Lazăr.

El a mai spus că bancile comerciale au suficiente lichidităţi şi, chiar dacă se observă retragerea banilor, fie chiar şi în valută, din conturi, Moldova e departe de zona critică. Ceea ce însă îl îngrijorează pe Valeriu Lazăr e faptul că băncile n-au reluat creditarea sectorului economic. „Dacă în două-trei luni nu se reia creditarea sectorului economic, noi riscăm să aducem din sectorul real criza în sectorul financiar. Adică în Republica Moldova evoluţa ar putea fi inversă”, a subliniat Lazăr. Asta se întâmplă, în opinia sa, din cauză incertitudinilor care i-au marcat nu doar cetăţenii de rând, ci şi băncile, agenţii economici, pe oamenii de afaceri. „Există o anumită neîncredere, o anumită temere în lanţ – în interiorul sistemului bancar, între sistemul bancar şi oamenii de afaceri, dar şi între oamenii de afaceri. Deja foartă multă lume îşi reține plaţile, adică chiar într-o zonă de incertitudine”, a precizat el.

În aceste condiţii, politica destul de rigidă a Bancii Naţionale, care altădată putea şi a fost criticată pentru asta, poate fi astăzi salutată, pentru că a permis bancilor comerciale să se menţină pe linia de plutire, mai ales că, între timp, şi-a revăzut politica monetară, încercând să întoarcă nişte lichiditătţi în circuitul bancar, a remarcat invitatul emisiunii. După părerea sa, acum, chiar dacă sună paradoxal, Banca Naţională ar trebui să-și folească instrumentele de reglementare pentru a impune băncilor comerciale să reia creditarea. „Fiindcă dacă n-o să reluăm creditarea, n-o să relansăm producţia, n-o să relansăm activităţile economice, bumerangul se va întoarce în sectorul bancar. Eu aicea văd problema cea mai mare”, a insistat Valeriu Lazăr.

Cât îi priveşte pe cetăţeni, Valeriu Lazăr i-a sfătuit să-şi păstreze calmul şi să încerce să reducă din riscurile valutare, profitând de ofertele băncilor pentru a-şi diversifica depozitele în cel puţin două-trei valute, în două-trei bănci.
XS
SM
MD
LG