Linkuri accesibilitate

Scădere masivă a depozitelor de lei în băncile din Republica Moldova


Banca Naţională a anunţat în aceste zile că depozitele în lei ale companiilor moldovene au scăzut la începutul anului cu aproximtiv 58 la sută.

Banca Naţională a anunţat în aceste zile că depozitele în lei ale companiilor moldovene au scăzut la începutul anului cu aproximtiv 58 la sută, în comparaţie cu luna decembrie anul trecut, iar depozitele persoanelor fizice s-au micşorat cu peste 17 la sută. Multe companii, scrie agenţia Unimedia.md, citînd datele Băncii Naţionale, se confruntă cu o criză de lichidiăţi, prin urmare nu mai duc bani la bancă, iar populaţia a devenit mai precaută şi ţine o parte din economii acasă.
Deşi există o oarecare teamă de criza financiară, experţii de la BNM, afirmă că depozitele în valută depuse în bănci sunt impresionante, ridicându-se la peste 140 de milioane de dolari.
Fenomenul retragerii banilor din bănci e unul regional, potrivit experţilor, şi afectează laolaltă ţările vecine, precum Ucraina şi România, dar şi Rusia, Armenia sau Tadjikistan. În legătură cu această stare de lucruri, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii au lansat un program comun, pe o perioadă de doi ani, în valoare de aproximativ 25 de miliarde de euro, destinat băncilor şi companiilor din Europa Centrală şi de Est. Băncile internaţionale se angajează să asigure finanţare rapidă pentru a sprijini creditarea economiei reale prin intermediul grupurilor bancare private şi va fi, în special, adresată întreprinderilor mici şi mijlocii. Ajutorul va consta în linii de credit, garanţii pentru risc şi finanţarea emisiunilor de acţiuni şi obligaţiuni.
Previous Next

XS
SM
MD
LG