Linkuri accesibilitate

Noul proces intentat lui Mihail Hodorkovski


Astăzi începe la Moscova un nou proces împotriva fostului miliardar Mihail Hodorkovski, proces în care este acuzat, alături de fostul său asociat, Platon Lebedev, că ar fi deturnat peste 20 de miliarde de dolari şi ar fi fost implicat in spălarea de bani.

Suporterii fostului miliardar spun că acest nou proces este menit să îl întemniţeze pe termen nelimitat pe cel ce ar putea avea un cuvînt de spus, în opoziție cu actuala putere, in viața politică ruseasca. În vîrstă de 45 de ani, Hodorkovski este acuzat că cele peste 20 de miliarde de dolari ar fi fost delapidate între 1998 si 2003. Potrivit presei ruse, dacă va fi găsit vinovat ar putea să fie condamnat la între 15 și 27 de ani de detenție, peste cei 4 pe care îi mai are de ispășit în urma condamnarii pronunțate în 2003, pentru evaziune fiscală. Vladimit Riskov, fost membru al Dumei de stat de la Moscova a explicat serviciului rusesc al postului nostru de Radio: "După toate aparenţele scopul procesului este să îl ţină mai departe în spatele gratiilor. Cum şi a ispăşit jumătate de pedeapsă ar putea să ceară eliberare condiţionată. Acum doi ani, a fost luată hotărîrea politică, să i se mai deschidă un proces şi să i se dea o pedeapsă lungă, in asa fel încît să fie închis mai departe".

Unii observatori politici spun că modul în care se va desfăşura procesul care începe astăzi va fi un test pentru Dmitry Medvedev si modul in care va funcţiona justiția rusească sub preşedinția lui. Aleksandr Ostrov, de la gruparea opozitiei Solidaritatea afirmă: "Pentru Medvedeev situaţia este foarte interesantă. Chiar dacă pentru Hodorkovski este al doilea proces, este primul care se desfăşoară sub preşedinția lui Medvedeev. Este un test dacă justiția va deveni sau nu independentă. Un momental adevărului".
Majoritatea analistilor politici sînt de acord că Hodorkovski, la fel ca majoritatea oligarhilor care şi-au făcut averea în anii 90, nu este nici pe departe un înger și că a profitat din plin de relațiile privilegiate pe care le-a avut cu Boris Yeltin şi anturajul acestuia. Dar, tot atît de adevarat este că după 2000, Hodorkovski a transformat fosta sa companie Yukos, într-una performantă şi de tip occidental.
Noile acuzații care i se aduc sînt de delapidare și de spălare de bani, dar criticii autorităţilor de la Moscova spun că paguba de care este acuzat fostul miliardar ar fi mai mare decît a fost vreodată valoarea companiei sale Yukos. Analistul politic Stanislav Belkovski, de la Institutul pentru Strategie Naţională de la Moscova crede că puterii îi este foarte teamă de acest proces: "Chiar şi numai faptul că procesul se desfăşoară la Moscova demonstrează criza sistemului pe verticală. Kremlinul şi cei din spatele acestei afaceri, mai cu seamă Igor Sechin, nu au încredere în tribunalele regionale. De aceea au adus cazul la Moscova, pentru că aici cred că îl pot controla mai bine...
Rămine de văzut desigur, dacă așa va fi....
XS
SM
MD
LG