Linkuri accesibilitate

Rusia Unită cîştigă algerile regionale - opoziţia strigă "Fraudă"


O secţie de votare la Murmansk
O secţie de votare la Murmansk

Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin, a câştigat detaşat alegerile pentru parlamentele locale desfăşurate în 9 regiuni ale ţării. Opoziţia acuză Rusia Unită de escrocherii electorale - A. Eftode

Rezultatele sunt cele aşteptate: Rusia Unită a obţinut majoritatea în parlamentele regionale din toate cele 9 regiuni unde au avut loc asemenea alegeri duminică. Preşedintele Consiliului Suprem al partidului la guvernare, Boris Grîzlov, care este şi preşedintele Dumei de Stat de la Moscova, a declarat că rezultatele arată sprijinul puternic de care se bucură Rusia Unită, un sprijin mult mai mare, spune Grîzlov decât cel obţinut de partid în aceleaşi regiuni cu patru ani în urmă.

Potrivit rezultatelor preliminare, scorul obţinut de Rusia Unită variază de la 43 la sută în regiunea autonomă Neneţ până la peste 79 la sută în Tatarstan.
În total, duminică au avut loc alegeri locale în 79 de unităţi administrative ale Federaţiei Ruse. Dar cele mai importante au fost alegerile pentru parlamentele locale în nouă regiuni.

Partidul Comunist din Rusia s-a situat pe locul doi, la o mare diferenţă de voturi, în opt din cele nouă regiuni. Comuniştii ruşi au întrecut noul partid pro-Kremlin de stânga, O Rusie Echitabilă, condus de Serghei Mironov, preşedintele Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus. Cu toate acestea, Partidul Comunist este nemulţumit. În timpul campaniei comuniştii şi alte câteva partide de opoziţie s-au plâns că alegerile sunt fraudate în favoarea Rusiei Unite. "N-am mai văzut până acum să se folosească o tactică atât de murdară”, spune astăzi într-o declaraţie pe internet liderul comuniştilor ruşi Ghenadii Ziuganov.

Prezenţa la vot a fost mult mai redusă la alegerile regionale de duminică, în comparaţie cu ultimele alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Analistul politic Dmitrii Oreşkin are câteva explicaţii. Oamenii, spune el, au o părere proastă despre calitatea acestor alegeri şi cred că n-are rost să participe. Rezultatele depind în mare parte de folosirea resurselor administrative locale. În afară de aceasta, mulţi ruşi, spune Oreşkin, încă nu înţeleg cauzele crizei economice prin care trece Rusia.

Criza se agravează, dar cu toate acestea popularitatea liderilor ruşi creşte. Partidul la guvernare a trecut cu bine de alegerile locale, premierul Vladimir Putin se bucură de încrederea a 78 la sută dintre ruşi, potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută de centru sociologic Levada, iar preşedintele Dmitri Medvedev , potrivit aceluiaşi sondaj, îşi menţine o popularitate de 71 la sută.
XS
SM
MD
LG