Linkuri accesibilitate

Programe electorale pe fundalul crizei


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

O întrebare: cum înfruntăm noi, cetăţenii Republicii Moldova, criza economică şi financiară? Nicicum sau, în cel mai bun caz, pe bîjbîite.

Nicicum sau, în cel mai bun caz, pe bîjbîite. Dacă e să le dăm crezare guvernanţilor hiperoptimişti, Republica Moldova e o oază a stabilităţii, care nu are nici în clin, nici în mînecă cu crizele. Faptul că Banca Naţională reuşeşte să menţină leul moldovenesc pe linia de plutire e dat drept indiciu al siguranţei.
Prin urmare, dacă criză nu e, politicienii autohtoni nici nu au ce să salveze, nu au pe cine ajuta. Unde mai pui că e campanie electorală. Politicienii autohtoni sau nu întrezăresc pericole sau nu au timp acum să le explice pe îndelete cetăţenilor ce e criza şi cum concret va influenţa ea viaţa noastră de zi cu zi. În timp ce în mase creşte convingerea că există criza, din zona politicului nu parvin sfaturi utile care să-i ajute pe cetăţeni. Nu mai zic să se facă ceva.
Ce să facă micul business care nu mai poate lua credite în băncile devenite peste noapte foarte vigilente? Ce să facă cetăţeanul care nu poate plăti rata la bancă? Ce să facă cel care a contractat o ipotecă şi nu e sigur de puternicia firmei de construcţii?
Răspunsuri clare la aceste întrebări politicienii nu ne dau. O fac unii experţi economici, dar analizele acestora se bazează cu precădere pe nişte premoniţii prost formulate şi de aceea greu de înţeles.
Mult mai activi şi mai coerenţi sînt politicienii autohtoni în aceste zile în promovarea programelor lor electorale. Ţara e cutreierată de mesagerii partidelor care fac promisiuni legate de viitor şi le lămuresc oamenilor tezele strategice ale programelor. În loc să ne vorbească despre viitorul virtual-incert, ar face mai bine să ne ajute acum, pe timp de criză.
XS
SM
MD
LG