Linkuri accesibilitate

Concurenţii electorali: între dragoste şi furie


Moldova -- Iulian Ciocan, writer and RFE correspondent, Chișinău, 2009
Moldova -- Iulian Ciocan, writer and RFE correspondent, Chișinău, 2009

Campania electorală a început. Mesagerii diferitelor forţe politice “coboară” acum în mase, se întîlnesc cu simplii muritori, le promit alegătorilor sarea şi marea. Solii partidelor sînt harnici ca albinuţele şi ajung acolo unde nu au fost niciodată. De pildă, o cunoştinţă de-a mea a fost surprinsă de apariţia unor politicieni importanţi la locul ei de muncă. Iar locul ei de muncă e o firmă de prelucrare a peştelui. Şi mai surprinsă a fost cunoştinţa mea de bunătatea nemărginită a colindătorilor electorali. Aceştia păreau obsedaţi de un singur gînd: viaţa de zi cu zi a oamenilor simpli. Da, acum solii partidelor vin în fiecare orăşel, sat, cătun, mahala, întreprindere. Şi sînt grijulii, ocrotitori, respectuoşi, blajini, binevoitori, plini de solicitudine.

Faptul acesta pare de-a dreptul ciudat dacă ne gîndim la ofensele care se revarsă în aceste zile pe paginile mai multor publicaţii. Aceiaşi soli sau alţi reprezentanţi-simpatizanţi ai aceloraşi partide fac spume la gură, recurg la acuzaţia gratuită, la caricaturizarea obscenă, la cuvinte jignitoare. Tonul le este aspru, insultător, intransigent. E o discrepanţă care în mod normal ar trebui să ne îngrijoreze: pe cît de binevoitori sînt în faţa alegătorilor, pe atît de răi şi furioşi sînt în raport cu oponenţii politici.

E adevărat, orice campanie electorală presupune critica oponenţilor, dar aici, în RM, nu ne mai miră să vedem cum critica celuilalt degenerează într-o ponegrire acerbă care frizează absurdul şi dezagreabilul. Cum poţi să fii în acelaşi timp respectuos cu concetăţeanul-alegător şi bădărănos în raport cu un oponent politic, care tot concetăţean îţi este?

Pe mine unul alternarea bunăvoinţei şi ponegririi pe durata campaniei electorale mă pune pe gînduri. Uşurinţa asta cu care concurenţii electorali se metamorfozează din părinţi ocrotitori în acuzatori băşcălioşi şi indecenţi mă nedumereşte. Păi, dacă partidele politice au două feţe, una luminoasă-senină şi alta întunecată-crispată, cine le poate da garanţii alegătorilor că într-una din zile partidele nu se vor întoarce spre ei cu faţa mai puţin îmbietoare?

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG