Linkuri accesibilitate

Ambasadorul SUA la Chişinău le vorbeşte studenţilor despre alegeri


Asif Chaudhry, ambasadorul american la Chișinău
Asif Chaudhry, ambasadorul american la Chișinău

Ambasadorul SUA în Moldova, Asif Chaudhry, a îndemnat autorităţile de la Chişinău să facă tot ce le stă în puteri pentru a uşura accesul la vot al cetăţenilor din afara graniţelor. Relateaza Liliana Barbarosie:


Ambasadorul SUA în Moldova, Asif Chaudhry, a îndemnat autorităţile de la Chişinău să facă totul ce le stă în puteri pentru a uşura accesul la vot al cetăţenilor din afara graniţelor. Vorbind astăzi în faţa studenţilor şi profesorilor unei universităţi moldoveneşti (ULIM), diplomatul americat a mai sugerat că autorităţile trebuie să se asigure că toţi concurenţii electorali lansaţi în competiţie sunt puşi în situaţii egale şi nu sunt împiedicaţi să-şi promoveze mesajul.
Ambasadorul american a spus că începutul campaniei nu trezeşte deocamdată îngrijorări, dar mai important este cum vor evalua lucrurile în continuare. El a subliniat că pentru ca alegerile să fie libere şi corecte, toate partidele trebuie să aibă acces egal la instituţiile de presă, iar acestea, la rândul lor, trebuie să profite de libertate totală de exprimare.
“În SUA există televiziuni de extremă dreapta, ca şi altele de extremă stânga - dar la fiecare dintre ele poţi vedea politicieni cu opinii adverse. Toate opiniile trebuie auzite”, a subliniat ambasadorul american.
Diplomatul a spus că ceea ce îi va face foarte atenţi pe observatorii internaţionali va fi gradul de libertate de care profită partidele atunci când organizează întruniri sau când îşi promoveaza mesajul electoral.
Ambasadorul american s-a referit şi la problema votării peste hotare. Întrebat de ziarişti dacă nu poate fi interpretat ca o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului refuzul autorităţilor de a deschide puncte de vot chiar şi în ţarile în care nu există reprezentanţe dioplomatice moldoveneşti, ambasadorul american a spus că e de datoria autorităţilor să uşureze accesul la vot al tuturor cetăţenilor. Însă, şi-a nuanţat opinia ambasadorul, un stat nu poate face mai mult decât poate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG