Linkuri accesibilitate

Statul ajută oligarhii din Rusia


Primul ministru Vladimir Putin cu Oleg Deripaska
Primul ministru Vladimir Putin cu Oleg Deripaska
Oligarhii din Rusia sărăcesc, dar au noroc cu statul, care e gata să-i ajute.
Anul trecut, într-un top al bogăţiei făcut de revista „Finans”, magnatul Oleg Deripaska se afla pe primul loc. Anul acesta, a ajuns pe al optulea. Averea estimată anul trecut la 40 de miliarde de dolari i-a scăzut cu 85%, până la numai 5 miliarde de dolari. Vladimir Pribilovschi, analist de la Moscova, i-a spus corespondentului nostru Andrei Şarii că situaţia lui Deripaska este mai gravă decât pare. Anume, că datoriile lui ar fi mai mari decât averea. Pe Oleg Deripaska l-a salvat statul, ne-a spus analistul moscovit. Ce nu se scrie în revista Finans este că Deripaska a fost probabil primul oligarh căruia statul rus i-a dat un împrumut.
Pribilovschi spune că guvernul rus ar fi alcătuit împreună cu oligarhii o listă de aşa-numite firme de interes naţional care urmau să fie salvate prin intervenţia statului. Iar în acastă operaţiune de salvare, Kremlinul are ceva important de câştigat.
Statul îşi asigură loialitatea viitoare a oligarhilor, spune Pribilovschi, care crede că marii bogătaşi ai Rusiei vor ieşi din criză nu doar mai legaţi de Kremlin, ci şi mai bogaţi. Pentru că spre deosebire de rând, oligarhii sunt nişte supravieţuitori profesionişti, crede Pribilovschi.
Dacă Deripaska este, sau a fost, mai exact, rusul cel mai bogat, Roman Abramovici este bogătaşul rus cel mai cunoscut în lume, pentru că stăpâneşte o mare echipă de fotbal, Chelsea.
Cum o duce Abramovici în vreme de criză? Pribilovschi crede că Abramovici n-a fost afectat deloc de criză, ba chiar a făcut o grămadă de bani. Cum anume? Vânzînd firma Sibneft concernului de stat Gazprom, care i-a plătit aproape 14 miliarde de dolari. În plus, Abramovici a primit alte aproape două miliarde de dolari de la Fondul Bunăstării Naţionale, care l-a ajutat, ca şi pe alţi oligarhi, să-şi plătească datoriile.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG