Linkuri accesibilitate

Cui îi e frică de comentarii maliţioase? - Judit Ferencz


În primele săptămâni ale anului ne-am putut da seama ce ne paşte în anii următori – astfel introduce Új Magyar Szó un comentariu despre cabinetul Boc. Apoi detaliază: incompetenţă, scandal, demitere la nici o lună după învestitură, alt scandal, rateu total cu ordonanţa privind cumulul de venituri, declarată în cele din urmă neconstituţională.

Cum nu s-a prins Boc că ordonanţa prin care încerca să-i oblige pe pensionari să renunţe la muncă încalcă o serie de prevederi legale şi constituţionale? – se întreabă editorialistul cotidianului Krónika. Înainte de toate, ordonanţa lui Emil Boc îi discriminează în mod clar pe vârstnici, nemaivorbind de faptul că încalcă dreptul la muncă, prevăzut în Constituţie.

Erdélyi Riport publică un interviu cu proaspăt numitul consilier prezidenţial pentru minorităţi, Eckstein Kovács Péter. Care face un exerciţiu de sinceritate, explicând cât de rău îi pare că n-a câştigat un nou mandat parlamentar. Şi asta pentru că, zice el, îi place să le spună lucrurilor pe nume. Or în calitate de consilier prezidenţial are totuşi să se abţină. Cât de cât.

O dispută veche de ani de zile se reactualizează: liderul UDMR, Markó Béla, şi episcopul europarlamentar Tőkés László schimbă iar replici prin ziare. Markó îi reproşează lui Tőkés că a făcut campanie anti-UDMR, iar Tőkés vorbeşte despre condiţia umilă a lui Markó, şef al unui minipartid în opoziţie. Între timp şi între replici, ambii vorbesc despre imperativul înţelegerii, al reconcilierii.

„Hiperpreşedintele” - este titlul unui editorial din Krónika. Desigur, este vorba despre revizuirea Constituţiei, iniţiată de preşedinte. De preşedinte la superlativ.

Új Magyar Szó, pe marginea aceluiaşi subiect: Băsescu vorbeşte despre avantajele republicii semiprezidenţiale. Deşi nu asta vrea el. El vrea de fapt o constituţie prezidenţială. Şi tot în Új Magyar Szó, declaraţia unui reprezentant UDMR. Dacă e revizuire, reapare şi veşnica propunere a Uniunii: să se renunţe la sintagma de „stat naţional”.

Allgemeine Deutsche Zeitung remarcă: nici de această dată, preşedintele Băsescu nu-i scapă din vedere pe principalii săi duşmani, trusturile de presă. Da, trusturile de presă, de teama cărora, zice preşedintele, a amânat până acum prezentarea propunerilor de revizuire a Constituţiei. Pentru că da, trusturile de presă interpretează tendenţios şi nu se abţin nici de la cele mai maliţioase comentarii.

Háromszék analizează propunerile de revizuire a Constituţiei din punctul de vedere al gradului de primejdie: primejdia care-i paşte pe maghiari. Deputatul Márton Árpád declară: deşi UDMR nu susţine ideea democraţiei semiprezidenţiale, nu acesta este punctul cel mai dureros. Se propune schimbarea sistemului electoral, iar maghiarii din afara Secuimii pot rămâne astfel fără reprezentare parlamentară. Un alt pericol ascuns: reorganizarea administrativă. UDMR poate accepta această măsură doar cu condiţia ca zonele cu populaţie majoritar maghiară să facă parte din aceeaşi unitate administrativ-teritorială.

În Hargita Népe, criza financiară şi economică. Mai exact, principalul avantaj al crizei. Piaţa imobiliară şi construcţiile stagnează. Care-i partea bună? La modul cel mai serios, din datele publicate de direcţiile silvice reiese clar: se fură tot mai puţine lemne din păduri.
XS
SM
MD
LG