Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Poetul Grigore Vieru a decedat în noaptea de sîmbătă spre duminică în urma rănilor suferite într-un accident rutier care a avut loc în urmă cu trei zile. Accidentul s-a produs pe cînd Grigore Vieru se întorcea de la Cahul unde participase la o ceremonie închinată poetului Mihai Eminescu.

Grigore Vieru va fi înmormântat la 20 ianuarie, la cimitirul Armenesc din Chişinău.

Născut în 1935 într-o familie de ţărani din fostul judeţ Hotin, Grigore Vieru a debutat în 1957 cu o plachetă de versuri pentru copii. În 1968, Grigore Vieru a publicat volumul „Numele tău”, pe care critica literară l-a apreciat drept cea mai originală apariţie în lirica basarabeană post-belică.

Militînd pentru unirea Basarabiei cu România, Grigore Vieru a fost ales deputat al poporului în 1989. În 1990, poetul a devenit Membru de Onoare al Academiei Române.

Preşedintele Băsescu a declarat că poetul Grigore Vieru a fost "o voce a conştiinţei româneşti, iar moartea sa este o mare pierdere pentru cultura română".

Cu ocazia unei vizite în Statele Unite în 2002, Grigore Vieru a adresat o scrisoare preşedintelui George Bush, din care cităm următorul fragment:

"Am putea umple zeci de pagini, domnule Presedinte, cu exemple de asemeni atrocitati comuniste in R. Moldova unde nostalgicii rosii si-au gasit un cuib caldut gratie blajinatatii traditionale si tolerantei romanilor basarabeni, gratie fricii multora de Siberia, frica de care inca nu ne-am despartit. Si bineinteles, gratie armatei a 14-a care nicidecum nu se lasa urnita din Transnistria.

Consideram si noi, ca si Domnia Voastra, ca nici terorismul religios, nici cel politic, nici oricare alt terorism nu poate fi tolerat in noul secol in care am pasit. Iata de ce am indraznit sa va scriu. Va multumesc pentru ingaduinta de a ne asculta."

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG