Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Livrarile de gaze naturale ruseşti pe pietele europene au continuat să scada in urma disputei dintre Moscova şi Kiev pe tema preţului la gazele naturale. Primele ţări afectate din Uniunea Europeana sunt Romania, Ungaria, Polonia şi Slovacia.

In Romania, livrarile de gaze naturale rusesti au scazut, incepand de vineri seara, cu 30-40%. Aceasta situatie ar putea dura pana in data de 4 ianuarie, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Transgaz, Ioan Rusu. Deocamdata, reducerea importului de gaze nu a fost resimtita de consumatori sau de agentii economici, din Romania diferenta fiind asigurata din resurse interne.

In Ungaria livrarile de gaze naturale rusesti au scazut cu 25 la suta, iar in Polonia cu 6 la suta.

Gazprom acuza Ucraina că fura din conductele ce o tranziteaza, o acuzatie negată de compania ucrainiana de gaze Naftohaz.

Preşedintia cehă a Uniunii Europene a anunţat că va convoca luni o şedintă de urgenţă la Bruxelles pentru a analiza situaţia.

Reamintim că joi, Gazpromul a sistat toate livrarile de gaze naturale către Ucraina, acuzînd lipsa unui contract pentru anul 2009 şi o datorie mai veche neplatită de Kiev.

Intr-un interviu cu BBC, un director Gazprom a declarat că se caută rute alternative pentru gazele naturale rusesti, intrucit nu se poate conta pe cele ucrainene.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG