Linkuri accesibilitate

Baku: negocieri pentru realizarea unui proiect concurent gazoductului South Stream


La Baku incepe astazi o reuniune a unor ţari din Europa Centrala şi de Rasarit pe tema rutelor energetice dinspre Marea Caspica spre Europa, cu ocolirea Rusiei. La reuniune participa liderii tarilor baltice, ai Poloniei, Ucraniei, Georgiei si Azaerbaijanulului, carora li se alatura, pentru prima data şi presedintele Turciei Abdula Gul. Partea americana este reprezentata de ministrul energiei Samuel Bodman, care a declarat ca Washingtonul încurajeaza proiectele energetice din regiune care ar putea asigura securitatea energetica a Europei.

In opinia sa, proiectul South Stream, promovat in ultimul timp de Rusia şi care ar trebui sa transporte gazele naturale pe sub Marea Neagra spre Bulgaria, ar fi „ prea complicat şi prea costisitor”. Statele Unite sustin proiectul concurent Nabucco care ar evita teritoriul Rusiei.

Reuniunea de la Baku vine dupa ce joi Comisia Europeană a dat publicităţii o nouă strategie pentru a întări securitatea energetică a ţărilor europene şi a micşora dependenţa lor de importurile din Rusia.

Între altele, planul prevede interconectarea energetică deplină a ţărilor baltice cu cele vest-europene în 2009, înfiinţarea unui coridor de transport spre Europa a energiei de la Marea Caspică, evitîndu-se teritoriul rusesc, precum şi crearea unui inel energetic în jurul Mediteranei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG