Linkuri accesibilitate

"A dream come true" în SUA, "hidrodemografia" în Covasna - Judit Ferencz


Principalul subiect al săptămânii: victoria lui Barack Obama. „O alegere corectă” titrează Krónika. După care se-ntreabă: pe când un preşedinte maghiar în România? Nu acum, în nici un caz. Însă odată şi odată, România ar putea avea chiar şi un preşedinte maghiar. Care va fi ales nu pentru că este maghiar, ci în ciuda acestui fapt. Aşa cum nici Obama n-a fost ales pentru culoarea tenului său, ci pentru alternativa pe care o oferă.

Nyugati Jelen dedică subiectului un editorial intitulat „Simbol”, iar autorul subliniază: Obama a fost ales tocmai pentru culoarea pielii. Iar astfel s-a scris istorie. Nu, nu Obama a scris istorie, ci electoratul. Abia acum a venit rândul lui Obama să încerce şi el să scrie file din istorie.

Comentatorul ziarului Allgemeine Deutsche Zeitung arată: de foarte mult timp, americanii nu s-au prezentat la urne în număr atât de mare. Or interesul nu se datorează farmecului personal al lui Obama. Ci se explică prin sumedenia de probleme cu care se confruntă SUA pe plan economic, politic şi social. Ceea ce-l aşteaptă pe viitorul preşedinte se compară cu muncile lui Hercule.

Transindex îl compară pe viitorul preşedinte al SUA cu mezinul din poveste. Supus la nenumărate încercări, eroul câştigă prin perseverenţă şi bunătate. Numai că povestea preşedintelui Americii nu se încheie cu victoria asupra adversarului. Mai are de depăşit multe-multe obstacole.

„I have a dream” citează Népújság. Mai bine zis, nu citează, ci parafrazează. Editorialistul se întoarce în timp, dar nu chiar 45 de ani. Ci doar doisprezece. În 1996, Frunda György, cel dintâi candidat maghiar pentru funcţia de şef al statului român, declara, oarecum resemnat, următoarele: „În România, un candidat maghiar va putea avea şanse de câştig când SUA vor avea un preşedinte de culoare”. Rectificaţi, domnule senator Frunda, fost candidat la preşedinţia României, rectificaţi, vă rog !

În cotidianul Szabadság, analistul politic Bányai Péter încercă să mai reteze din euforia generalizată. El se arată profund dezamăgit de avantajul relativ mic care a adus succesul lui Obama. Pe de altă parte, el arată: triumful asupra rasismului nu este sărbătorit de întreaga Americă. Există şi tabăra mâhniţilor, o tabără care numără vreo 57 de milioane de oameni. Iar ura va creşte în funcţie de succesele lui Obama.

„Hidrodemografie” este un titlu din Krónika. Nu are legătură cu Barack Obama. Ce înseamnă totuşi? O nouă ramură ştiinţifică? Ei, aş! E doar o găselniţă a autorităţilor locale din dintr-o comună covăsneană şi o comună braşoveană. Şase sute de familii de romi din comuna braşoveană Măieruş s-au instalat pe un teren din judeţul Covasna, unde au ridicat şi case fără autorizaţie. Autorităţile comunei covăsnene Belin încearcă de ani de zile să ia măsuri. S-a luat în calcul demolarea clădirilor, după care s-a discutat despre modificarea graniţelor de judeţ, astfel încât terenul în cauză să revină judeţului Braşov. Procedura este însă prea complicată. Ce au născocit atunci mai-marii comunei? Să devieze cursul pârâului care reprezintă, în acte oficiale, graniţa naturală dintre judeţe. În noua sa albie, pârâul va ocoli casele romilor, acestea revenind în judeţul Braşov. Problema fiind astfel, nu-i aşa, rezolvată.

Caracalul nu vrea autonomie - anunţă Háromszék. După ce preşedintele Traian Băsescu a făcut în repetate rânduri paralela între autonomia secuiască şi autonomia din Caracal, oltenii ripostează. Iată şi declaraţia unui lider local din Caracal: „Nu, noi nu avem nevoie de autonomie. Noi avem nevoie de bani”.
XS
SM
MD
LG