Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Barack Obama a fost ales preşedintele Statelor Unite, devenind primul afro-american care câştigă alegerile prezidenţiale. Candidatul democrat l-a învins pe republicanul JohnMCain la mare diferenţă, obţinînd de două ori mai multe voturi în Colegiul Electoral.

Imediat după ce a devenit limpede că a câştigat, Obama s-a adresat unui mulţimi de peste o sută de mii de persoane în oraşul său, Chicago.

Barack Obama, care are 47 de ani, va depune jurământul ca al 44-lea preşedinte al Statelor Unite la 20 ianuarie, 2009.

Preşedintele Statelor Unite George Bush l-a felicitat pe succesorul său ales la Casa Albă şi a spus că va coopera pe deplin cu Barack Obama în procesul transferului de putere.

George Bush a mai spus că alegerea lui Obama este un eveniment cu semnificaţii speciale pentru o întreagă generaţie de martori ai luptei pentru drepturi civile, o generaţie care după patru decenii îşi vede visul împlinit.

Secretarul de stat american Condoleeza Rice, prima femeia de culoare ajunsă în fruntea diplomaţiei americane, a spus că alegerea lui Barack Obama este o dovadă că America îşi păstrează puterea de a surprinde. "Ca afro-americancă, sunt deosebit de mândră", a mai spus Condoleezza Rice, care este republicană.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG