Linkuri accesibilitate

CEDO condamnă încălcarea dreptului la liberă exprimare în cauza Barb versus România


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare în cauza Barb împotriva României. Reclamantul Ioan Barb a fost susţinut în demersurile sale în faţa instanţei europene de APADOR-CH. În anul 2000, Ioan Barb, jurnalist, a fost condamnat definitiv la plata unei amenzi penale de 50 lei pentru insultă, în urma publicării un articol intitulat „O familie din Hunedoara a dat o ţeapă de 300 000 000 de lei” cu subtitlul „Preşedintele Forumului Germanilor, P.D., a promis, fără bază legală, 700 de locuri de muncă în Germania; 700 de persoane au fost deja înşelate” în revista Capital.

Curtea Europeană a condamnat România la plata a 19,88 Euro cu titlul de despăgubiri materiale (contravaloarea amenzii penale plătite de reclamant), a 1.000 Euro cu titlul de daune morale şi a 1.781 Euro pentru costurile şi cheltuielile reprezentării în faţa acestei instanţe internaţionale.

APADOR-CH atrage atenţia că, datorită deciziei Curţii Constituţionale din 18 ianuarie 2007 care a declarat dezincriminarea insultei şi calomnei drept neconstituţională, şi în prezent se pot pronunţa sancţiuni penale ca cea din cauza Barb, care să atragă condamnarea României de către CEDO.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG