Linkuri accesibilitate

Rusia îşi va retrage în decurs de o lună trupele din zonele tampon cedînd locul unor observatori internaţionali


La Geneva vor avea loc la 15 octombrie negocieri internationale privind Osetia de sud si Abhazia, a anuntat la Moscova presedintele Rusiei Dimitri Medvedev, dupa discutiile cu delegatia Uniunii Europene, condusa de presedintele Fratnei Nicolas Sarkozy. Medvedev a precizat ca Rusia nu va reveni asupra deciziei de a recunoaste independenta celor doua regiuni separatiste din Georgia.

Totodata, Rusia s-a angajat sa-si retraga in decurs de o luna trupele din Georgia daca in zonele de securitate, din jurul Osetiei de sud si Abhaziei sint desfasurate forte internationale. Pina acum, Uniunea Europeana s-a anagajat sa trimita 200 de observatori.

Nu s-a discutat insa despre retragerea trupelor ruse din Osetia de Sud si Abhazia, nici macar despre reducerea numarului de militari din cele doua regiuni.

Punctele de control rusesti din jurul portului Poti vor fi retrase intr-o saptamina daca Georgia semneaza un angajament ca nu va ataca Abhazia.

Presedintele Georgiei Mikhail Saakashvili a salutat intelegerea drept un prim pas dar a precizat ca orice solutie finala trebuie sa respecte integritatea teritoriala a Georgiei. Saakashvili a avut luni seara o intrevedere cu presedintele Frantei Nicolas Sarkozy, care venea de la Moscova.
XS
SM
MD
LG