Linkuri accesibilitate

Tocmeala şi desolidarizare - Judit Ferencz


Transindex analizează un caz care a încins în mod repetat spiritele. Este vorba despre cazul unui pastor reformat din judeţul Satu Mare, acuzat că a deturnat nişte fonduri obţinute de la o fundaţie de utilitate publică din Ungaria. Ei bine, pe măsură ce suspiciunile s-au transformat în certitudini, Episcopia reformată a decis să-l sancţioneze pe pastor. Şi l-a destituit. Numai că pastorul s-a adresat instanţei pentru desfacerea nejustificată a contractului de muncă. Şi instanţa i-a dat câştig de cauză. A urmat o serie de acţiuni cu mascaţi care asistau la restabilirea pastorului în parohia sa şi enoriaşi care ba îl susţineau pe pastor, ba protestau împotriva sa. Apoi Biserica a făcut recurs. În cele din urmă, cazul a ajuns în faţa Curţii Constituţionale. Care s-a pronunţat: pentru problemele de disciplină internă sunt aplicabile în mod exclusiv prevederile statutare şi canonice ale bisericii. Cu alte cuvinte, instanţele laice nu au nici un amestec în astfel de cazuri. Abia după acest preambul, autorul ajunge la problema de fond: conform deciziei Curţii Constituţionale, prelaţii şi angajaţii bisericilor nu pot beneficia de prevederile Codului Civil. Ceea ce e cel puţin ciudat.

Ceea ce este însă şi mai ciudat: pastorul sătmărean a fost pedepsit. Adică destituit. Între timp, faptele sale – sau, mă rog, acuzaţiile – cu iz penal au fost date uitării. Pentru acestea, pare-se, nu mai plăteşte nimeni.

După reflecţiile de sfârşit de vară, un eveniment de actualitate: timp de o săptămână, UDMR a negociat cu organizaţia condusă de Tőkés László, CNMT. După eşecul negocierilor cu Partidul Civic Maghiar, UDMR şi CNMT au discutat posibilităţile colaborării electorale. Şi n-au căzut de acord. Transindex publică textul acordului negociat şi nesemnat, în cele din urmă. Programul electoral comun, intitulat „Solidaritatea maghiară”, prevede câteva locuri de parlamentar pentru reprezentanţii CNMT. Prea puţine, s-a dovedit. „Tőkés László mi-a comunicat că nu poate accepta oferta noastră, deci nu mai avem despre ce discuta” – declară Markó Béla, citat tot de Transindex.

Nu numărul locurilor a fost problema. Nu ne putem înţelege la nivel de principii – declară vicepreşedintele CNMT, Szilágyi Zsolt, în Szabadság.

Să fim serioşi! Nu am confruntat idei şi principii. La tocmeala pentru locuri s-au împotmolit negocierile – astfel preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor.

Aşadar, toate organizaţiile maghiare, dezbinată fiecare în urma intenselor tratative pentru solidaritate, acţionează pe cont propriu. Liderul PCM, Szász Jenő, anunţă în Népújság: în câteva zile, formaţiunea sa va decide unde, cum şi în ce formă candidează. Vicepreşedintele CNMT, întrebat de reporterii Krónika dacă doreşte că candideze independent, oferă un răspuns pe măsură: „om vedea”. Ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, UDMR îşi vede de proprii candidaţi. Szabadság remarcă: Uniunea este cam rigidă. În timp ce alte partide se zbat pentru candidaţi populari, alde cântăreţi, sportivi, actori, UDMR se rezumă la figuri familiare, dar anoste. Şi rău face.
XS
SM
MD
LG