Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Retragerea trupelor rusesti din Georgia va incepe luni la prinz – a declarat presedintele Rusiei Dimitri Medvedev intr-o convorbire telefonica cu presedintele Nicolas Sarkozy, cel care marti a negociat textul acordului de incetare a focului in Georgia.

Potrivit palatului Elysse, Sarkozi a avertizat Rusia ca-si risca relatiile cu Uniunea Europeana daca nu respecta prevederile acordului.

Presedintele georgian Saakashvili a cerut ca retragerea sa fie urmarita de observatori internationali. La o conferitna de presa la Tbilisi, cu cancelara germana Angela Merkel, Saakashvili a declarat ca Georgia nu va renunta la regiunile separaiste Osetie de sud si Abhazia.

Acordul de incetare a focului, negociat de UE, este insotit de o scrisoare – aprobata de toate partile – in care se precizeaza ca vor fi create zone de securitate, pentru fortele de mentinere a pacii, zone de circa 10 kilometri. Nu este clar daca pentru fortele rusesti de mentinre a pacii sau pentru forte internationale.

Presedintele georgian Mikhail Saakashvili a precizat ca Georgia nu va mai accepta forţe ruse de mentinere a pacii, cu atit mai putin ca acestea sa fie plasate in zonele de securitate.

De la Gori se relateaza ca mare parte a trupelor rusesti a parasit orasul. Comandaul fortelor din regiune, generalul Borisov i-a auntat pe jurnalsitii straini aflati in oras ca in locul militarilor in retragere vin vechile forte de mentinre a parii.
XS
SM
MD
LG