Linkuri accesibilitate

Program paneuropean de regăsire a valorilor creştine şi ecologiste - Judit Ferencz


Publicaţia Episcopiei Reformate de Piatra Craiului, „Harangszó”, publică un interviu cu episcopul reformat de Piatra Craiului, Tőkés László, europarlamentar liber şi ecologist, membru în Grupul Verzilor – Alianţa Liberă Europeană. După cum mărturiseşte chiar dumnealui, de când cu deputăţia în Parlamentul European, a devenit navetist. Navetist european care, în timpul drumurilor lungi şi ostenitoare, face călătorii spirituale. Şi compătimeşte Europa: în viziunea sa, o Europă secularizată, tot mai puţin sensibilă la valorile creştine. Tőkés László este consternat: Parlamentul European este mai interesat de problemele islamului, decât de creştinism. Mai mult, zice el, Europa îşi reneagă rădăcinile creştine. El, Tőkés László, doreşte să schimbe situaţia: va iniţia un program paneuropean de regăsire a valorilor creştine.

De ce extrema dreaptă maghiară este considerată prezentabilă în Transilvania ? – se întreabă comentatorul portalului manna.ro. El porneşte de la o tabără organizată de Asociaţia Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), organizaţie care, zice autorul, depăşeşte consecvent limitele normalului şi ale penalului. Despre ce este vorba de fapt ? EMI a organizat şi anul acesta o tabără la Gheorgheni. Excursii, corturi, muzică, conferinţe. Şi invitaţi de marcă, printre care liderul Gărzilor Maghiare, organizaţie declarată ilegală în Ungaria. Sau un jurnalist care vorbeşte despre lupta legitimă a organizaţiei IRA, liderul unei grupări homofobe din Ungaria, un istoric care susţine că Stonehenge a fost ridicat de unguri, liderul unui grup separatist din Tirolul de Sud etc. Fireşte, mai spune autorul articolului, în comunitatea maghiară din România nu există extremişti, intoleranţi şi fundamentalişti creştini. Aceste noţiuni se aplică exclusiv altora. De exemplu, Noii Drepte, care seamănă izbitor de mult cu asociaţia EMI.

Dar să revenim la alte probleme, de veşnică actualitate. „Transindex” informează: autostrada Borş-Braşov, la care se lucrează de aproximativ patru ani, a costat până acum 670 de milioane de euro. Ceea ce este mai interesant: până acum nu s-a predat nici un kilometru al autostrăzii de peste 400 de km. Dar există promisiuni ferme, că până la sfârşitul anului va fi inaugurată o porţiune de 30 sau 25, în cel mai rău caz de 20 de km.

Krónika anunţă: în scurt timp, vor exista două posturi naţionale de televiziune în limba maghiară. În ultimii zece ani, înfiinţarea unui post TV în limba maghiară a fost negociată, fără vreun rezultat, la nivel politic. Acum se realizează fără intervenţie politică. Una dintre cele două licenţe i-a fost acordată Bisericii Adventiste, iar cealaltă, unei fundaţii înfiinţate din bani publici din Ungaria.

Jocurile Olimpice, Beijing: Új Magyar Szó dedică un comentariu evenimentului. În care se arată: nu ştim cum se zice la „olimpiadă” în chineză. Mai mult, nu vom reţine, nici măcar acum, când excelează la ei acasă, numele medaliaţilor chinezi. Nu vedem cum s-ar putea îmbina competiţia alertă cu anacronismul aparent al unei culturi milenare. Noi, privitori de rând, vom privi doar.

„Deţinutul SCS-854”. Új Magyar Szó îi aduce un ultim omagiu lui Aleksandr Soljeniţîn: Soljeniţîn a fost ultimul „Quijote”, care a căutat cu înverşunare adevărul. Acum a murit.
XS
SM
MD
LG