Linkuri accesibilitate

Consiliul Europei avertizează asupra fenomenului abandonării copiilor noi-născuţi


Abandonarea copiilor nou-născuţi este un fenomen care persistă la nivel european, numărul copiilor abandonaţi în instituţii fiind ridicat mai ales în România şi Bulgaria, arată un raport al Consiliului Europei.

"Asistăm la revenirea controversată a turnurilor pentru bebeluşi din evul mediu", explică parlamentarul britanic Michael Hanckok, autorul unui raport dezbătut vineri la Strasbourg. Raportul, arata că fenomenul "este departe de a înceta în Europa Centrală şi Orientală şi este prezent şi în Europa Occidentală".

Mamele care renunţă la nou-născuţi sunt mai ales tinere, adeseori imigrante, fără venituri (imigrante ilegale, prostituate, tinere din mediul musulman) care nu au putut recurge la contracepţie sau avort.



Numărul copiilor abandonaţi în instituţii rămâne ridicat în România sau Bulgaria. În Ucraina abandonul se explică prin presiunea familială asupra mamei. Există şi cazuri în care mame bolnave de SIDA îşi abandonează nou-născuţii susceptibili a fi purtători ai virusului, mai ales în Rusia, Ucraina sau Georgia.Consiliul Europei cere membrilor săi să adopte proceduri transparente privind abandonul şi termene rezonabile pentru mamele care se răzgândesc.
XS
SM
MD
LG