Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Miniştri apărării din ţările membre ale Alianţei Nord Atlantice au început o reuniune de două zile la Bruxelles. In prima zi, pe agenda discuţiilor s-a aflat situaţia din Kosovo, oficialităţile NATO căzînd de acord ca forţele ce reprezintă organizaţia să "supervizeze şi susţină" formarea şi instruirea unei forţe de securitate kosovară, sub control civil şi însumînd circa 2500 de militari.

Spania, una dintre cele cîteva ţări care nu a recunoscut independenţa Kosovo-ului, continuă să contribuie cu 636 de militari la misiunea ONU cu un efectiv total de aproape 16 mii de oameni. România şi Slovacia nu au luat încă o decizie de a participa la instrucţia forţei kosovare.

Secretarul-general al Naţiunilor Unite le-a spus liderilor Kosovo-ului că intenţionează să reconfigureze misiunea ONU, pentru a permite Uniunii Europene să prea sarcinile cheie. Transferul unora dintre prerogative autorităţilor locale va avea loc după ce, duminică, va intra în vigoare noua constituţie a statului kosovar.

Rusia a cerut, între timp ca şeful misiunii ONU în Kosovo să fie înlocuit din cauza a ceea ce a numit "planuri scandaloase" de a reduce misiunea. Moscova afirmă că "reformarea prezenţei internaţionale în Kosovo" este posibilă numai pe baza unei decizii a Consiliului de Securitate ONU.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG