Linkuri accesibilitate

Cu cîntec sau cum a cîştigat candidatul comun al PDL, PSD şi PRM la Tîrgu Mureş - Judit Ferencz


UDMR a câştigat alegerile locale, repetând rezultatele din 2004. Aşadar, intensa campanie a adversarilor, sprijinită de formaţiunea FIDESZ din Ungaria, s-a dovedit ineficientă – declară liderul UDMR, Markó Béla, citat de Szabadság.

Adversarul UDMR, PCM a câştigat alegerile locale. Deşi formaţiunea a fost înregistrată oficial cu doar două luni în urmă, a câştigat majoritate în mai multe consilii locale din Secuime şi are câţiva primari – declară liderul PCM, Szász Jenő, citat tot de Szabadság.

UDMR a dus cea mai grea campanie de la înfiinţarea sa – remarcă Allgemeine Deutsche Zeitung. Campanie ce a dat rezultate: UDMR a obţinut 85 % din voturile electoratului maghiar, pe când PCM a fost votat de doar 15 %.

Nu chiar astfel stau lucrurile – se arată într-un comentariu publicat de Transindex. În mod cert, mai mulţi maghiari au optat pentru partidele „româneşti”. Ei sunt cei total dezinteresaţi de luptele dintre Markó Béla, Szász Jenő şi Tőkés László. În topul preferinţelor lor se află PNL, dar şi Partidul Verde a obţinut voturi în zonele cu majoritate maghiară.

La Târgu Mureş, UDMR a pierdut cu cântec. Népújság prezintă incidentele din ziua alegerilor. Candidatul comun al PD-L, PSD şi PRM, Dorin Florea şi-a făcut campanie intensă pe străzi după deschiderea urnelor. Un cameraman independent a filmat caravana ilegală, însă camera i-a fost smulsă din mâini de un cunoscut om de afaceri, apropiat al lui Dorin Florea. Toate astea s-au întâmplat în faţa poliţiştilor, care n-au intervenit. După câteva zile, camera a fost găsită, însă caseta cu înregistrări a dispărut fără urme.

Niciodată atât de puţini alegători în Secuime – observă Új Magyar Szó. La toate scrutinele de până acum, zona cu populaţie majoritar maghiară s-a remarcat prin prezenţă sporită la urne. Acum însă numărul alegătorilor s-a situat sub media pe ţară. Liderul PCM, Szász Jenő are o explicaţie: absenteismul se explică prin campania dură, dusă de partidele mari, care au avut interesul ca populaţia să rămână departe de urne. Oricum, mai spune Szász, participarea PCM în cursa electorală a sporit numărul votanţilor maghiari cu cca. o sută de mii.

Şeful stuff-ului electoral al UDMR, Kelemen Hunor, are şi el o explicaţie, redată în Háromszék. El spune că mulţi maghiari n-au mers la vot, fiind convinşi că partidul pe care-l susţin, adică UDMR, va câştiga şi fără voturile lor.

Krónika vorbeşte despre posibilele efecte ale alegerilor locale. Cel care a câştigat alegerile nu este PD-L, primul clasat pe plan naţional. De câştigat, au câştigat PSD şi PNL. Fireşte, nu putem spune nici că PD-L a pierdut. De pierdut, a pierdut preşedintele Băsescu, care a crezut că fostul său partid va câştiga detaşat, adunând cel puţin 45 % din mandate. Acum se conturează o alianţă PSD-PNL-UDMR care, dacă nu pierde din voturi până la toamnă, ar putea forma o majoritate guvernamentală confortabilă.

După alegeri, mai multe scrisori deschise în Hargita Népe. Toate sunt semnate de redactorii ziarului şi toate sunt adresate UDMR. Pe timp de campanie, ziarul a publicat anunţuri electorale. Ale UDMR, dar şi ale PCM. Or, udemeriştii s-au supărat. Şi au început să dea telefoane. Redactorului-şef, adjunctului său şi celorlalţi membri ai redacţiei. Pentru început, ei au cerut respectuos renunţarea la anunţurile PCM. Apoi, au trecut la ameninţări. Conducerea ziarului a încercat să le explice cum stă treaba cu anunţurile plătite şi cu libertatea presei. Degeaba, telefoanele n-au încetat. Acum, unul dintre redactori face apel la „prietenii” săi din UDMR: „Nu mă mai sunaţi, nu mă mai ameninţaţi! Sunt sătul până peste cap.”
XS
SM
MD
LG