Linkuri accesibilitate

Cartoful şi valorile civice - Judit Ferencz


Deşi, de regulă, presa de limbă maghiară tinde să ignore subiectele mai delicate, care n-au legătură directă cu problemele minorităţii maghiare, în acest an, parada gay a avut ecouri. Editorialistul cotidianului Szabadság zice aşa: fireşte, este condamnabil să conteşti dreptul la viaţă intimă. Totuşi, consideră autorul, homosexualii cer cam multe. Şi-şi scot în stradă viaţa intimă, ceea ce nu-i tocmai frumos.

Publicistul Bogdán Tibor îi răspunde tot în Szabadság: dacă nu-i frumos să manifeşti acte intime în public, ei bine, e la fel de neelegant să te uiţi la cei care o fac. Apoi autorul face o comparaţie între gay şi maghiari. Şi conchide: pornind de la ideea acceptării diversităţii, maghiarii ar trebui să fie printre primii care susţin minorităţile sexuale.

Portalul Erdely.ma publică un articol despre un subiect de actualitate. Fiind perioada înscrierilor în şcoli, în satele ceangăieşti din Moldova reapar tensiunile legate de predarea limbii maghiare. An de an, unii părinţi cer organizarea cursurilor de limbă maghiară. An de an, profesorii şi reprezentanţii inspectoratului şcolar încearcă să-i intimideze pe părinţi şi să-i determine să-şi retragă semnăturile.

În restul timpului, campanie electorală. Krónika remarcă faptul că, în judeţul Harghita, cele două formaţiuni adversare, UDMR şi UCM, s-au concentrat pe acelaşi element-cheie la încheierea campaniei: cartoful. Politicienii din ambele tabere promit să ofere sprijin pentru comercializarea cartofului. În opinia lor, cartoful ar putea rezolva problema şomajului şi a sărăciei în Harghita.

Fireşte, în alte privinţe, cele două tabere exprimă poziţii diferite. De exemplu, în privinţa corupţiei. Reprezentanţii celor două tabere se acuză reciproc de ilegalităţi – rezumă Transindex.

Dar recurg şi la alte metode: făcându-şi obişnuita plimbare de seară, doi candidaţi UDMR din judeţul Covasna au observat câţiva copii, care tocmai le rupeau afişele. Minorii au recunoscut că obţin bani de buzunar de la tabăra adversă pentru distrugerea afişelor – relatează Krónika.

Organizaţia UDMR din Covasna a scos un ziar de campanie, distribuit gratuit în 50.000 de exemplare. Până aici, nimic neobişnuit. Doar că publicaţia UDMR poartă antetul cotidianului Háromszék, iar redactorul-şef al acestuia se pregăteşte să depună o plângere penală.

Szabadság publică un interviu cu liderul Uniunii Civice Maghiare, Szász Jenő, candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita. Întrebat despre aşteptările sale, Szász îl citează pe susţinătorul partidului său, episcopul Tőkés László. Părerea acestuia, exprimată cu câteva zile înainte de alegeri, este chiar încurajatoare: „Indiferent de rezultate, Uniunea Civică Maghiară a câştigat deja alegerile”.

Új Magyar Szó se întreabă: ce o însemna „civic” în vocabularul politic maghiar? Există un partid civic, care se pronunţă pentru valorile civice. Dar acestea nu-s chiar bine definite. Căci ce înseamnă astăzi „civic”? Să fii urban, să manifestezi pentru cauze nobile sau să organizezi flash-mob-uri haioase? Ei, nu: a apăra valorile civice înseamnă să urăşti din suflet UDMR-ul.

Allgemeine Deutsche Zeitung dedică un articol „Minunii din Sibiu”. Fireşte, este vorba despre primarul urbei, Klaus Johannis. Care, el o spune, şi-a realizat proiectele propuse pentru actualul mandat, iar acum se prezintă cu un nou program, la fel de realist. Sigur, nu asta-i minunea. Johannis vorbeşte şi despre actuala campanie electorală. Inclusiv despre costurile acesteia şi despre provenienţa banilor. O face cu naturaleţe, spusele lui nu sună a dezvăluire, a declaraţie şocantă sau a dezminţire. Pur şi simplu, el răspunde la o întrebare, pe care o consideră firească, deci nu recurge la veşnicul răspuns al veşnicilor candidaţi: „încă nu ştim, o să facem un bilanţ”.
XS
SM
MD
LG