Linkuri accesibilitate

Alexei Ostrovski: Moldova ar fi gata sa discute despre delimitarea unor relatii federative cu Transnistria


La o intilnire avuta la Tiraspol cu deputatii Sovietului suprem, presedintele comitetului pentru CSI al Dumei de Stat din Rusia, Alexei Ostrovski a spus ca Moldova ar fi gata sa discute despre "delimitarea unor relatii federative cu Transnistria, a dreptului de veto al Tiraspolului in domenii cum ar fi securitatea nationala, apararea, politica externa, neutralitatea tarii, aderarea la diverse organizatii politice, militare sau economice".

Potrivit lui Ostrovski, Moldova ar fi gata sa discute si chestiunea unui statut special al limbii ruse in viitorul stat reintregit, iar in pachetul final de documente va avea grija sa includa , ceea de politicianul de la Moscova considera a fi un mecanism de prevenire a „romanizarii populatiei”.

El a mai spus ca Chisinaul ar putea sa anuleze legea ce interzice functionarilor publici sa detina dubla cetatenie si ca Chisinaul intelege ingrijorarea Transnistriei fata de legea din 2005 privind principiile viitorului statut al Transnistriei. Ostrovski spune ca mai multe din aceste detalii le-ar fi aflat discutind miercuri la Chisinau cu presedintele Voronin. „Daca Moldova si Transnistria se vor reuni intr-un singur stat, sensul acestei legi se pierde de la sine”, a spus parlamentarul rus.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG