Linkuri accesibilitate

50% dintre magistraţi consideră că dosarele judecate de instante nu sunt distribuite aleatoriu


Jumatate din magistratii din Romania cred ca dosarele judecate de instante nu sunt distribuite aleatoriu, se arata intr-un studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice. Unii juristi citati de site-ul Hotnews.ro spun ca exista numeroase modalitati prin care dosarele pot fi repartizate catre anumite completele de judecata.

Potrivit studiului citat 50,1% dintre procurori si 44,8% dintre judecatori considera ca sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor poate fi influentat sau viciat. Aspectul a fost sesizat si de organizatia transperency International Romania.

Potrivi reprezentantilor SoJust exista si solutii astfel incat repartizare aleatorie a dosarelor sa fie securizata, si anume: computerizare totala, inclusiv la stramutari, publicarea componentei completelor de judecata, anuntarea publica a situatiei de incompatibilitate care duce la modificarea acestor complete, stabilirea unor criterii dupa care se face impartirea aleatorie si controale regulate din partea unor auditori externi (avocati, ONG etc).
XS
SM
MD
LG