Linkuri accesibilitate

Parăzi militare de ziua Victoriei la Moscova, Kiev şi Minsk


La Moscova, unde s-a desfăşurat o paradă militară cu ocazia victoriei împotriva Germaniei naziste din 1945, forţele armate au defilat cu lansatoare de rachete balistice de tip "Iskander" şi "Topol", tancuri T-90 şi avioane de bombardament TU-195 şi TU-160 "Lebăda Albă". Este pentru prima dată de la dezintegrarea Uniunii Sovietice, cînd la defilare participă trupe cu armament greu şi strategic.

In cuvintarea ţinută cu această ocazie, noul preşedinte Dmitri Medvedev a avertizat statele lumii împotriva unor "ambiţii iresponsabile", capabile să stîrnească un conflict internaţional.

Parăzi militare de ziua victoriei s-au desfăşurat şi la Kiev, unde preşedintele Victor Iuşcenko a fost huiduit după ce a lăudat, ceea ce a numit "combatanţii eroici" din aşa-numita Armată de insurgenţi ucrainieni "ce au opus o rezistenţă curajoasă ocupanţilor fascişti".

O paradă militară a avut loc şi la Minsk, unde preşedintele Alexandr Lukaşenko a condamnat Alianţa Nord Atlantice, cităm, "care devine din ce în ce mai activă şi recrutează membri noi dintre vechile republici socialiste".

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG