Linkuri accesibilitate

Întrevederea de la Tighina; Vladimir Voronin şi Igor Smirnov îşi vorbesc după o tăcere de 7 ani - Radu Benea


DIALOGURI

14 Aprilie 2008

Buna ziua dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. Începem emisiunea noastră cu cele mai importante ştiri ale saptamanii trecute, prezentate de colega mea Veronica Gherboveţchi.

Ştiri:

-------------------------------------------------

După o pauză de 7 ani, preşedintele Vladimir Voronin şi liderul administraţiei transnistrene Igor Smirnov s-au întîlnit, vineri, la Tighina. Cei doi s-au înţeles să continue dialogul la nivel de experţi, inclusiv pe măsurile de încredere dintre Chişinău şi Tiraspol, propuse anterior de Voronin. După întîlnirea experţilor, ar urma să fie reluate negocierile în format complet 5+2. Voronin şi Smirnov au spus că sînt dispuşi să anuleze restricţiile de circulaţie impuse reciproc pentru autorităţile de pe ambele maluri ale Nistrului. Smirnov i-a înmînat lui Voronin proiectul unui acord privind recunoaşterea independenţei Transnistriei.

Întîlnirea Voronin-Smirnov a fost salutată între alţii de şeful Misiunii OSCE la Chişinău Philip Remler şi ambasadorul american Michael Kirby, care au apreciat-o ca pe un pas spre reluarea deplină a negocierilor în format complet, înrerupte acum 2 ani.

Preţul călătoriilor cu autobuzul în Transnistria pe liniile interurbane şi spre suburbii s-a majorat cu 22 la sută. Noile tarife au intrat în vigoare pe 10 aprilie. Autorităţile motivează scumpirea prin creşterea preţului la motorină pe pieţele internaţionale. Ultima majorare a tarifelor la călătoriile cu autobuzul în Transnistria s-a produs în noiembrie anul trecut.

Parlamentul Republicii Moldova a restrîns accesul la funcţii publice pentru persoanele care deţin mai multe cetăţenii. Principalul criteriu pentru aplicarea restricţiei va fi accesul la secretul de stat. Persoanele care au şi alte cetăţenii decît cea moldovenească nu vor putea deţine funcţia de preşedinte al statului, membru al Guvernului, deputat în Parlament, preşedinte de raion, judecător sau funcţii de conducere la Banca Naţională. Restricţiile nu vor viza poliţiştii, vameşii, funcţionarii serviciului public şi ai administraţiei locale, care nu au acces la secretul de stat. Restricţiile NU se referă la cetăţenii moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană.

Parlamentul Rusiei va vota pe 8 mai asupra candidaturii lui Vladimir Putin la funcţia de prim ministru, la numai o zi după ce Putin îi va preda mandatul de preşedinte lui Dmitri Medvedev. Se aşteaptă ca Vladimir Putin să preia şi funcţia de lider al partidului de guvernare, Rusia Unită, la congresul de luna aceasta.

Parlamentul Republicii Kosovo a adoptat fără vot constituţia noului stat, care va intra în vigoare la mijlocul lunii iunie, cînd se încheie transferul atributelor puterii de către misiunea ONU şi a Uniunii Europene. Constituţia declară Kosovo o republică laică, "stat independent, suveran, unic şi indivizibil". Peste 30 de state au recunoscut pînă acum independenţa provinciei Kosovo, care a fost declarată la 17 februarie.

Coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene Javier Solana a cerut ţărilor membre să facă eforturi pentru semnarea Acordului de Stabilizare şi Asociere cu Serbia, înainte de alegerile anticipate care vor avea loc în luna mai în această ţară. Solana a spus că Uniunea trebuie să trimită un semnal clar poporului sîrb de încurajare a forţelor politice pro-europene la aceste alegeri. Acordul cu Serbia nu a fost semnat pînă acum pentru că autorităţile de la Belgrad nu i-au predat încă tribunalului de la Haga pe Radovan Karadjici şi Ratko Mladici, puşi sub acuzare pentru crime de război în timpul conflictului bosniac de la începutul anilor 90.

---------------------------------

Aşadar, după o pauză de aproape 7 ani preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin şi şeful administraţiei transnistrene Igor Smirnov s-au reîntîlnit ca să discute perspectiva reluării negocierilor dintre Chişinău şi Tiraspol. Aceste negocieri au fost întrerupte acum 2 ani, iar după întrevederea de la Tighina de vineri, Voronin şi Smirnov au declarat că discuţiile vor continua pentru început la nivel de experţi care vor trebui să identifice problemele ce trebuiesc rezolvate în primul rînd.

Vladimir Voronin a dat prioritate, se pare, măsurilor de încredere ce le-a propus Tiraspolului încă la sfîrşitul anului trecut. Acestea prevăd între altele realizarea unor proiecte comune – de la infrastructură, reparaţia drumurilor şi restabilirea crulaţiei de cale ferată, proiecte pentru şcoli şi spitale, pînă la măsuri privind demilitarizarea celor două maluri ale Nistrului.

Asupra realizării unor asemenea măsuri de încredere, amintim, insistă toţi participanţii la negocieri – Rusia, Ucraina, OSCE, Uniunea Europeană şi Statele Unite, iar Comisia Europeană a promis să acorde sprijin financiar substanţial în realizarea lor.

Iată ce a declarat Vladimir Voronin imediat după întrevederea care a durat ceva mai mult de o oră cu Igor Smirnov: „Ne-am înţeles să ne întîlnim cu regularitate. Vom discuta şi la telefon de cîte ori va fi nevoie. În afară de aceasta, ne-am înţeles să creăm grupuri de lucru care vor examina toate problemele exisente între noi şi vor discuta cum să elaboreze un program de măsuri de încredere pe care l-am propus recent. Grupuri de lucru vor fi create pentru toate domeniile ce vizează măsurile de încredere, atît din partea Chişinăului, cît şi a Tiraspolului. În plus, ne-am înţeles că sînt scoase toate restricţiile la intrarea în Transnistria pentru persoanele de conducere din Republica Moldova, iar eu mă adresez neîntîrziat către Uniunea Europeană ca să anuleze toate restricţiile de circulaţie în ţările membre ale Uniunii pentru conducerea Transnistriei. Crearea şi funcţionarea acestor grupuri de încredere au menirea să apropie poziţiile noastre în aşa măsură, încît să putem să propunem reluarea deplină a negocierilor în formatul 5+2. Acesta este scopul principal al întîlnirii noastre”.

Şeful administraţiei transnistrene Igor Smirnov s-a arătat şi el dispus să continue dialogul: „Pe agenda zilei eu am avut două chestiuni. Prima – să înmînez acordul dintre Republica Moldovenească Nistreană şi Republica Moldova, care în opinia noastră şi în baza rezultatelor referendumului nostru ar putea să constituie rezolvarea tuturor problemelor. În al doilea rînd – am cerut eliminarea tuturor barierelor economice şi în privinţa circulaţiei libere a mărfurilor şi oamenilor ca să putem merge înainte. Anume în acest context am convenit să creăm grupurile de lucru. Parcă aud deja reproşuri că asemenea grupuri au existat şi au funcţionat şi mai înainte. Deci, care este sensul? Voi răspunde scurt. Să nu faci nimic – e şi mai rău. De aceea, vom lucra şi vom verifica să fie totul aşa cum trebuie să fie”.

Smirnov a confirmat că este gata să anuleze interdicţia impusă autorităţilor de la Chişinău la intrarea Transnistria, după ce Voronin va adresa Uniunii Europene rugămintea privind anularea restricţiilor de circulaţie aplicate de ţările membre ale Uniunii în raport cu liderii transnistreni.

Smirnov şi-a exprimat spernţa că Chişinăul şi Tiraspolul vor reuşi totuşi să ajungă la o poziţie comună faţă de principalele problemele, în beneficiul locuitorilor Moldovei şi ai Transnistriei: „În rest, vreau să spun încă o dată - am o speranţă slabă că lucrurile nu se cor repeta, şi această speranţă se bazează pe cuvintele ce mi le-a spus Vladimir Nicolaevici; noi chiar am încercat să ne clarificăm cine-i mai în vîrstă dintre noi doi, dar am constatat că documentul privind egalitatea dintre părţi l-am semnat deja demult, noi am decis cu Vladimir Nicolaevici să revenim la el. Şi răspunsul pe care mi l-a dat a fost formidabil: 7 ani nu pot să treacă în zadar. Eu cred că e corect spus – altfel ne-am fi supărat că sîntem atît de neînţelegători - atît Voronin, cît şi Smirnov. De aceea, cred că îndeplinid voinţa poporului nostru transnistrean şi îndeplnind voinţa poporului moldovenesc, îl am în vedere pe Vladimir Nicolaevici, cred că vom găsi un numitor comun în toate problemele. Lucrul cel mai important este ca aceasta să nu încurce vieţii oamenilor ce locuiesc în Moldova şi în republica moldovenească nistreană”.

-------------------------------------

Într-o declaraţie făcută Europei Libere, preşedintele Sovietului suprem de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a apreciat reluarea dialogului dintre Voronin şi Smirnov drept exprem de important - nu doar pentru reluarea plenară a negocierilor politice, dar şi pentru rezolvarea unor probleme economice şi sociale concrete, care vizează populaţia ambelor maluri ale Nistrului. L-am întrebat pe Evgheni Şevciuc, dacă măsurile de încredere propuse de Voronin, mai cu seamă cele în domeniul economic şi social - asupra cărora insistă şi Rusia, şi partenerii occidentali ai Moldovei - ar putea să devină o platformă comună de dialog între Chişinău şi Tiraspol.

Evgheni Şevciuk: „Am spus-o şi înainte şi-mi confirm punctul de vedere. Dacă vrem ca negocierile să decurgă pe un fundal pozitiv este necesar ca ambele părţi să se abţină de la decizii ce pot înrăutăţi situaţia agenţilor economici, de ambele părţi, să NU complice procedurile privind activitatea de întreprinzător sau cele legate de transporturi şi aşa mai departe. Cred că există încă multe resurse neutilizate, decizii care ar putea fi anluate sau cel puţin suspendate, aşa încît să putem pregăti platforma de negocieri. Pentru că noi ştim că astăzi mai multe bariere sînt create în mod artificial, cum ar fi şi problema căii ferate, care blochează activitatea economică în Transnistria şi aceste bariere nu pot constitui un fundal pozitiv pentru negocieri, mai ales pentru discuţii la un nivel atît de înalt”.

-------------------------

În ultimii 7 ani Voronin a declarat în repetate rînduri că nu are ce să discute cu Smirnov, pentru că atâta timp cât acesta este la putere în Transnistria, un progres în reglementarea politică nu este posibil. Voronin şi-a nuanţat discursul abia în ultimele luni, după ce s-a întîlnit de cîteva ori cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Ce s-a schimbat între timp şi dacă s-a schimbat ceva în mod radical, de vreme ce Voronin s-a decis să reia dialogul cu Smirnov? Este întrebarea pe care i-am adresat-o jurnalistului Vladimir Soloviov, de la publicaţia Kommersant din Moscova.

Vladimir Soloviov: „Au avut loc mai multe evenimente care au developat într-un fel poziţia Moscovei, inclusiv audierile din Duma de Stat. Duma a recomandat guvernului rus să pună problema recunoaşterii Abhaziei şi Osetiei de Sud, în timp ce în legătură cu Transnistria s-a spus că Rusia va sprijini în continuare integritatea teritorială a Moldovei şi că posibilităţile rezolvării conflictului transnistrean încă nu au fost epuizate. Aici trebuie remarcat că anume Moscova este cea care insistă pe măsurile de încredere. Şi că de fapt Moscova şi Voronin vorbesc despre aceleaşi lucruri. Poziţia Moscovei şi a Chişinăului nu diferă în nici un fel în această problemă. Apropo, despre nevoia unui dialog între cei doi lideri diplomaţia rusă a vorbit mereu. Acum Igor Smirnov desigur nu a spus nimic nou, dar asta poate fi şi o manevră tactică – o încercare de a ridica ştacheta cît mai sus, ca apoi să o coboare. Acum el vorbeşte despre părţi egale, despre un acord de prietenie între două state, dar asta vine oarecum în disonanţă cu poziţia Moscovei. În ultima vreme, Moscova a dat de înţeles nu o singură dată că ea recunoasşte integritatea teritorială a Moldovei şi că prin urmare nu poate fi nici vorbă despre părţi egale în negocieri”.

-------------------

Un recent sondaj de opinie realizat de Centrul Novyi Vek de la Tiraspol arată că marea majoritate a locuitorilor regiunii - 76 la sută, consideră că negocierile cu Republica Moldova sînt necesare. 20 la sută din respondenţi au fost sceptici în privinţa găsirii unei soluţii şi doar 3 la sută cred că o reglementare grabnică este posibilă. Marea majoritate a respondenţilor, potrivit rezultatelor sondajului, cred că Tiraspolul şi Chişinăul ar trebui să negocieze în primul rînd statutul Transnistriei.

Dragi prieteni, în emisiunile noastre precedente v-am prezentat deja opinii ale locuitorilor regiunii transnistrene despre felul în care ei privesc viitorul Transnistriei. Am încercat să aflăm opinii la acest subiect şi de la locuitori ai Chişinăului.

„Moldova şi Transnistria trebuie să fie împreună. Am trăit atîţia ani împreună şi cum să fim acum despărţiţi? Sîntem, cum s-ar spune, de-un sînge, nu sîntem păgîni. Trebuie să ne adunăm şi să mergem înainte. Iată, în Iugoslavia bunăoară s-a desprins Kosovo. Nu e bine. De aceea, cred că Vladimir Putin va încerca acum să facă aşa ca să ne unească pe noi, în contrast cu ce e în Iugoslavia. Şi eu cred că o să ne reunim, pentru că acest proces a şi început. Moscova de aceea ne-a şi dat voie să reluăm exporturile în Rusia de carne şi vinuri, şi ăsta e un semn bun pentru noi”.

„Oamenii suferă de pe urma faptului ca sint despărţiţi de graniţa pe Nistru. Şi aici şi acolo lumea o duce greu. Dar dacă am fi împreună, ar apărea cred şi mai multe locuri de muncă şi oamenii n-ar trebui atunci să plece la munci peste hotare, dar ar lucra aici”.

„Părerea mea este că Republica Moldova trebuie să fie aparte de Transnistria care ne reţine. Dacă aş alege între Uniunea Europeană şi integritatea Republicii Moldova eu aş prefera Uniunea Europeană, iar Transnistriei putem să-i dăm statut aparte”.

„Eu cred că noi facem tot ce se poate pentru Transnistria. Le dăm şi burse pentru studenţi. La noi în grupă spre exemplu, toţi studenţii din Transnistria au burse de la buget, spre deosebire de noi, cei de pe loc. Eu cred că dacă ar exista deschidere şi susţinere reciprocă, ar exista şi rezultate frumoase. Aşa însă, eu nu cred că ei, de unii singuri, separaţi, vor reuşi să facă ceva. Numai împreună putem să fim puternici”.

------------

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră de astăzi. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG