Linkuri accesibilitate

Sondaj Harris Interactive pe tema popularitatii Aliantei Atlantice in rindul tarilor membre


Inaintea summitului NATO de la Bucuresti din 2-4 aprilie, compania Harris Interactiv a realizat un sondaj de opinie in citeva din tarile aliantei. Potrivit rezultatelor, germanii si italienii par sa inteleaga cel mai bine rolul Aliantei, dar o mare parte a populatiei din aceste tari recunoaste ca stie prea putine despre rolul NATO.

In ciuda acestei situatii, majoritatea cetatenilor europeni sustin pastrarea aliantei. Cele mai multe opinii in favoarea pastrarii aliantei sint in Germania – 67 la suta.

Intrebati despre tarile de unde ar putea veni amenintari la adresa NATO, cei intervievati au numit – Iranul – mai ales americanii si francezii – urmat de Irak, Pakistan si Afganistan. Rusia si China sint vazute ca tari ce pot reprezenta o potentiala amenintare. 29 la suta dintre britanici si 48 la suta dintre americani se tem de China, si 31 la suta dintre britanici si 32 % dintre americani vad in Rusia o potentiala amenintare.

In ceea ce priveste scutul american anti racheta din Europa de rasarit, majoritatea respondentilor din sondajul Harris Interactiv, se declara impotriva – 71 la suta dintre nemti, 61 la suta dintre spanioli si 58 la suta dintre francezi. Mai mult, opinia generala este ca NATO ar trebui sa colaboreze cu Rusia pentru un astfel de proiect de aparare anti-racheta.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG