Linkuri accesibilitate

Numar record de focare de rabie - Judit Ferencz


Presa îl urăşte pe Băsescu – constată Transindex. Apoi nuanţează: de fapt, nu toată presa, ci o parte a presei. Există un cor care-i cântă în strună, orice ar face sau ar spune el. Şi, fireşte, sunt şi ziarişti care critică. Orice ar face sau ar spune preşedintele.

Alta-i problema, consideră comentatorului ziarului Nyugati Jelen. Şi anume că ziariştii – unii ziarişti – se coboară la nivelul prezidenţial, acceptând să se ciorovăiască în public.

Presa nu are mecanisme de autoapărare – arată editorialistul cotidianului Új Magyar Szó. După ieşirea trivială a preşedintelui, ziariştii fie au tăcut mâlc, fie au lansat tirade împotriva sa, ceea ce, nu-i aşa, confirmă acuzele lui Băsescu. Şi tot din Új Magyar Szó, mai în glumă, mai în serios: Presa să demisioneze!

19-20 martie: în mod deja tradiţional, liderul UDMR Markó Béla se întâlneşte cu victimele evenimentelor din martie 1990, Târgu Mureş – relatează Népújság.

Szabadság reflectează asupra incidentului produs pe 15 martie, când un tânăr maghiar a fost bătut la Cluj. Ziarul îi citează pe liderii UDMR, care solicită interzicerea organizaţiilor extremiste, printre care şi a Noii Drepte.

Editorialistul săptămânalului Erdélyi Riport le dă dreptate. Remarcând totuşi, că organizaţia UDMR din Oradea a acceptat să sărbătorească 15 martie alături de o delegaţie a Gărzii Maghiare, organizaţie de tip extremist, a cărei desfiinţare este cerută cu insistenţă în Ungaria.

Nyugati Jelen laudă noua lege electorală. De fapt, articolul care prevede alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot direct. Partidele sunt puse în situaţia de a găsi feţe noi, credibile. Rolul funcţiilor locale se apreciază: mai mulţi miniştri şi-au anunţat candidatura pentru primării şi consilii judeţene. Până acum, se proceda invers: funcţiile din administraţia locală erau considerate doar trambuline pentru Bucureşti.

Allgemeine Deutsche Zeitung informează: Forumul Democrat al Germanilor din România şi-a desemnat candidaţii pentru primăria Braşovului şi pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov. Şi asta pentru că, vorba unui lider al organizaţiei: „lucrurile merg mai bine în prezenţa Forumului Germanilor, decât în lipsa acestuia”.

Înviere (multi)culturală - un editorial pascal în Krónika. În care se arată: sub semnul multiculturalităţii, Paştele catolic şi protestant ar trebui declarat sărbătoare în toată ţara. Mai pe şleau: toţi cetăţenii României ar trebui să beneficieze de zile libere atât cu ocazia Paştelui catolic şi protestant, cât şi de Paştele ortodox. Asta aşa, pentru o mai bună cunoaştere reciprocă şi acceptare a diversităţii.

Portalul erdely.ma relatează: Consiliul de Autonomie din Bazinul Carpatic, organism format din reprezentanţi ai comunităţilor maghiare, a decis să ridice problema autonomiei la summitul NATO. Cum rezoluţia a fost semnată şi de un vicepreşedinte executiv al UDMR, senatorul Frunda György a ţinut să se delimiteze, precizând: la summitul din Bucureşti se va discuta despre probleme de securitate, şi nu despre autonomie.

Fără vreo legătură cu altceva, Hargita Népe atenţionează: număr record de focare de rabie! De când lumea, n-au fost atâtea vulpi turbate în ţară…
XS
SM
MD
LG