Linkuri accesibilitate

Braşoave electorale, docuri bucureştene - Judit Ferencz


Două într-una – astfel caracterizează Nyugati Jelen noua lege electorală. Apoi explică: avem o lege care prevede şi votul uninominal şi votul pe listă. În acest caz particular însă combinaţia nu este tocmai fericită. Fireşte, dacă totul merge bine, vom avea ocazia să votăm persoane. Sau personalităţi. Dar prea puţine, căci noul sistem se bazează de fapt pe reîmpărţirea voturilor. Urmând un scenariu nu prea optimist, doar foarte posibil, 90 la sută dintre mandatele parlamentare se vor obţine din coş. Adică din redistribuirea voturilor. Şi atunci: cine vinde braşoave când declară sus şi tare că, iată, populaţia îşi poate alege reprezentanţii în mod direct ?

Partidele au făcut tot ce le-a stat în puteri să împiedice adoptarea noii legi electorale, născută dintr-o pornire populistă. N-au reuşit decât s-o deformeze – constată Szabadság. Apoi speculează: la iniţiativa PSD, în lege s-a introdus un articol care prevede alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot direct, articol care ridică probleme de constituţionalitate. N-o fi acesta un nou tertip pentru a mai întârzia puţin aplicarea legii ?

Şi tot Szabadság remarcă: în noul context electoral, politicienii maghiari din Ardeal trebuie să colaboreze pentru atingerea pragului electoral. Dar cum s-o facă? Există deja două organizaţii, UDMR şi PCM. Dacă se creează o alianţă, pragul electoral creşte la 8 %. Deputatul Toró T. Tibor vine cu o idee: să se înregistreze un nou partid maghiar, format din membrii celor două organizaţii deja existente.

Am reformat şi clasa politică, ce să mai! – expresie a lehamitei într-un comentariu din Népújság. Teoretic, avem o lege care ne ajută să ne alegem politicienii. Practic, este vorba despre un joc de hazard. Nimeni nu ştie după ce principii sau impulsuri se vor delimita circumscripţiile electorale. Nimeni nu va avea ocazia să-i cunoască pe cei care vor obţine mandate din redistribuire. Până acum, de bine, de rău, existau liste. Acum, fiecare formaţiune va avea un singur candidat pe circumscripţie. Dacă acesta are succes, le va deschide calea spre mandate şi altor politicieni din partidul său, dar numele acestora vor fi necunoscute până la rezultatele finale ale scrutinului.

Transindex îl citează pe preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, care zice aşa: de noua lege electorală se bucură doar cei care nu o cunosc.

Editorialistul cotidianului Krónika punctează avantajele legii votului uninominal. De fapt, avantajul, singurul pe care îl vede: acum, politicienii vor avea nevoie de mediatizare mai intensă. Drept care nu-şi vor mai permite să le închidă ziariştilor telefonul în nas.

Fără legătură directă cu pregătirile electorale, o ştire din Új Magyar Szó: canalul Dunăre-Bucureşti se va construi, totuşi. Costurile proiectului demarat în 1984 şi abandonat în 1990 se ridică la 450 milioane de euro. Deocamdată nu se ştie din ce resurse se vor finanţa lucrările. Oricum, mai trebuie adoptată o hotărâre de guvern în acest sens. Ceea ce se ştie deja: portul Bucureşti va fi localizat în afara Capitalei, în dreptul localităţii 1 Decembrie.

Pactul Naţional pentru Educaţie a fost semnat de partidele parlamentare. În document se prevăd reforma, decentralizarea, eficientizarea şi finanţarea corespunzătoare a educaţiei. Nyugati Jelen salută evenimentul, apoi remarcă: nu de momente solemne şi iniţiative măreţe am dus lipsă nici până acum. Problemele încep la aplicarea acestora.

În încheiere, o declaraţie optimistă a secretarului de stat în Ministerul Turismului, Lucia Morariu, redată de Allgemeine Deutsche Zeitung: în 2008 sunt aşteptaţi în România jumătate de milion de turişti germani.
XS
SM
MD
LG