Linkuri accesibilitate

Revin turcii şi teoria darwinistă? - Judit Ferencz


Majoritatea partidelor parlamentare a anunţat că semnează Pactul pentru reforma educaţiei, iniţiat de preşedintele Traian Băsescu. Új Magyar Szó comentează: pactul e bun, îşi propune să schimbe tot ce e mai rău în învăţământ. Doar că nu-i obligă la nimic pe semnatari. Aşa că parlamentarii care se pronunţă pentru schimbări radicale şi îmbunătăţirea calităţii educaţiei vor vota fără probleme şi proiectul legii învăţământului, un proiect ce nu prevede schimbări radicale.

Szabadság analizează cea mai recentă variantă a legii electorale. Un proiect care încearcă să împace capra şi varza, susţine comentatorul ziarului. Sau, cum îl descrie deputatul UDMR Márton Árpád, citat de Népújság: „din… votat, bici”.

Krónika face cronica unei noi dispute legate de denumirea străzilor. O stradă din Cluj va purta numele revoluţionarului maghiar Kossuth Lajos - cel puţin consilierii locali şi-au dat acceptul pentru această denumire. Dar liderii locali ai PSD contestă decizia. Mai mult, ei pun în vedere sancţiuni pentru consilierii pesedişti care au votat pentru propunerea venită din partea UDMR, invocând faptul că reformistul maghiar din 1848 „nu a recunoscut naţiunea română”.

În Hargita Népe, deputatul UDMR Garda Dezső vorbeşte despre cea mai recentă realizarea a sa. După multe insistenţe şi interpelări, Ministerul Transporturilor a decis să reintroducă cursa Intercity pe ruta Bucureşti-Gheorgheni. Iată, spune Garda, de ce merită să fim prezenţi în parlament, să participăm la guvernare: locuitorii judeţelor Harghita şi Covasna au din nou tren direct spre Bucureşti.

Allgemeine Deutsche Zeitung prezintă propunerea legislativă a deputatului Forumului Democrat al Germanilor din România, Ovidiu Ganţ. Ei bine, Ganţ vrea nici mai mult, nici mai puţin decât un program de lucru strict pentru parlamentari. El remarcă faptul că, în ajun de alegeri, prezenţa devine tot mai sporadică, ceea ce afectează activitatea instituţiei. Proiectul său prevede penalizări dure pentru absenteism. Dar, cum programul parlamentarilor este deja supraîncărcat, iniţiativa sa se va discuta cel mai devreme în sesiunea de toamnă.

Portalul erdely.ma publică o ştire recurentă: lucrările de construire a autostrăzii Borş-Braşov au fost sistate. Asta se întâmplă în mod regulat încă de la demararea proiectului. Lucrările sunt sistate cam din trei în trei luni. Invariabil, apare şi reacţia oficialităţilor: problemele, în special de ordin financiar, vor fi rezolvate cât de curând, iar lucrările de construire vor fi reluate.

Vin turcii – reiese dintr-un studiu prezentat recent de Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale. Transindex comentează studiul, în care se arată: populaţia României este în scădere continuă, scădere contrabalansată parţial de grupurile de imigranţi, în majoritate turci. Liderii institutului sunt deja preocupaţi de modul în care aceştia se vor integra în societatea din România.

Reintroducerea teoriei darwiniste în şcoli – o discuţie lansată de o organizaţie civilă, preluată de Szabadság. Profesori, preoţi şi elevi îşi expun părerile legate de modul în care teoria evoluţionistă ar trebui tratată. Fireşte, nu există consens. Concluzia: trebuie găsită cale de mijloc sau, soluţia perfectă, trebuie formulată o nouă teorie, convenabilă tuturor.
XS
SM
MD
LG