Linkuri accesibilitate

Situaţia drepturilor omului în Transnistria - la emisiunea prezentată de Viorica Zaharia participă ombudsmanul de la Tiraspol şi preşedintele unei fundaţii de resort


DIALOGURI 10 decembrie 2007

Doamnelor si domnilor, buna ziua. La microfon, Viorica Zaharia, prezentatoarea emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă.

Invitatul emisiunii de azi este Grigori Volovoi, copresedintele Fundatiei pentru drepturile omului din Transnistra. Care din evenimentele de saptamana trecuta vi se pare cel mai important, dle Volovoi ?

Grigori Volovoi: In opinia mea, cel mai important eveniment al saptamanii trecute este scrutinul parlamentar din Rusia. Prin aceste alegeri a fost reflectata pozitia Rusiei si fata de Transnistria. Va atrag atentia ca in pofida protestelor autoritatilor Moldovei in Transnistria au fost deschise sectii de votare inclusiv intr-un loc unde sunt dislocate structuri de forta ale Transnistriei. Cred ca acest lucru demonstreaza o anumita ignorare a autoritatilor Moldovei de catre Federatia Rusa. In afara de aceasta prezinta interes si faptul ca nora lui Igor Smirnov, Marina Smirnova, nu a trecut in Duma de Stat pe listele partidului « Spravedlivaia Rossia ». Totusi, cred ca aceste alegeri nu vor influenta cu nimic situatia din regiunea transnistreana, deoarece la noi este déjŕ un status-quo bine inradacinat. In Rusia echipa de la guvernare nu se schimba in urma acestor alegeri, urmeaza alegerile prezidentiale in Rusia, care va determina in mare parte pozitia si camerei superioare dar si celei inferioare din Duma ruseasca, pentru ca in mainile presedintelui este concentrata practic topata puterea in Federatia Rusa. Asa ca presupun ca principalele rezultate ale acestor alegeri abia urmeaza. Europa Liberă : Va multumesc, dle Volovoi.

------------------

Europa Liberă: 10 decembrie, ziua internationala a drepturilor omului. Anual, diferite institutii, nationale sau internationale, fac publice rapoarte cu privire la respectarea drepturilor omului in lume. Cele mai frecvente obiectii la acest capitol formulate la adresa Republicii Moldova se refera la lipsa de independenta a justitiei si la nelibertatea presei, de rand cu incalcarea dreptului omului la un trai decent. Gradul de respectare a drepturilor omului in regiunea transnistreana nu difera prea mult de cel atestat in dreapta Nistrului.

In peste 100 de tari din lume functioneaza avocati ai poporului sau ombudsmani. Acestia sunt juristi aflati in subordinea autoritatilor statului respectiv care acorda consultatii juridice gratuite populatiei si intervin in cazuri de incalcare a drepturilor omului. De aproximativ un an si in regiunea transnistreana functioneaza un asemenea oficiu al ombudsmanului, instituit de legislativul din regiune si subordonat administratiei de la Tiraspol. Ombudsmanul transnistrean, Vasili Kaliko, ne-a acordat un interviu in care afirma ca, de fapt, la capitolul drepturile omului, in Transnistria este o situatie similara cu cea din Moldova, Rusia si Ucraina.

Vasili Kaliko: Incalcarea drepturilor omului in Transnistria ia diferte forme si statul recunoaste acest lucru. Daca in 2005 s- a instituit aceasta functie la Tiraspol insemna ca si autoritatile Transnistriei recunosc ca sunt asemenea incalcari. Pentru 11 unui ale acestui an la oficiul nostru au fost depuse 1172 de petitii. Cele mai multe incalcari se produc pentru ca statul nu poate asigura cetatenilor sai un trai la un nivel cel putina propiat chiar de tarile vecine.

Europa Liberă : Oamenii au devenit mai activi in a-si apara drepturile?

Vasili Kaliko: Sigur ca da. Cand am inceput sa lucram, acum un an, am avut ore de primire la Rabnita. La prima intalnire cu oamenii organizata acolo au venit doar 13persoane, dar cand peste o luna am mers la Dubasari, au venit 72 de oameni, déjŕ aflase mai multa lume de existenta unui asemenea oficiu. Trebuie spus ca acest institut, al ombudsmanului, nu a existat pana acum in Transnitria si de-a lungul anilor s-au adunat mai multe probleme, acestea acum au si iesit la suprafata.

Europa Liberă: Si cum interveniti pentru rezolvarea problemelor oamenilor ?

Vasili Kaliko: Ne adresam structurilor de stat responsabile – procuraturii, ministerului justitiei, ministerului sanatatii si protectiei sociale etc. Noi am analizat petitiile depuse la noi si am comparat rezultatele cu cele din Rusia si Ucraina. Este aproape acelasi tablou. Cea mai mare parte sunt petitii referitoare la infaptuirea justitiei la diferite etape. Acolo unde e vorba de petitionar si parat, cand se incheie procesul, adica atunci cand se pronunta hotararea, indiferent de ce hotarare se pronunta, neaparat una dintre parti este in pierdere si, firesc, nu e de acord cu decizia instantei, de aceea si se depun petitii la noi. Este o practica normala. Urmeaza platile sociale, calcularea incorecta a pensiei, problema locuintelor. De exemplu, o familie cu multi copii nu poate primi apartament. Daca acum nu se construiesc apartamente sociale de unde pot primi asemenea familii locuinte? Se mai adreseaza oamenii cu probleme legate de calitatea asistentei medicale, criza de medicamente care trebuie de fapt, distribuite gratuit, dar de unde sa le luam daca in buget nu ajung bani pentru procurarea lor ? Pe scurt, in cazurile in care este vorba de cauze subiective de incalcare a drepturilor omului, de neglijenta vreunui functionar, atunci noi noi gasim cai si intervenim pentru reabilitarea unui drept incalcat, dar in cazurile in care pentru aceasta sunt necesare fonduri noi nu putem decat sa lasam mainile in jos si sa spunem ca din pacate, posibilitatile noastre nu permit sa ne satisfacem toate dorintele.

Europa Liberă: A fost Vasili Kaliko, ombudsman din regiunea transnsitreana.

Europa Liberă: Il intrebam acum pe invitatul emisiunii noastre, Grigori Volovoi, copresedinte al Fundatiei pentru drepturile omului din Transnistria, cu sediul la Bender, daca, pe parcursul activitatii fundatiei sale, din anul 2000, a constat progrese in ce priveste apararea drepturilor omului in regiune.



Grigori Volovoi: Societatea se schimba, iar societatea civila cu atat mai mult si protectia drepturilor omului in regiune devine tot mai eficienta, desi probleme mai sunt inca multe. Pentru mine ramane destul de problematic raionul Dubasari, orasul Bender. Asa si nu reusesc sa ma intalnesc cu conducatorul raionului Dubasari pentru a rezolva anumite probleme in limitele legislatiei locale. In general insa, in regiune POT FI rezolvate problemele si sper ca la acest lucru va contribui si instituirea functiei de ombudsman, desi in opinia mea, activitatea lui poate fi si mai eficienta decat este acum. Oamenii, cand afla ca drepturile lor pot fi aparate, se adreseaza in organizatiile de profil tot mai mult si mai mult. De aceea noi am deschis oficii la Bender, Tiraspol si la Rabnita. Numarul de petitii depuse la noi se mareste cu fiecare luna. De exemplu, intervenim intr-un caz in care un tanar pentru un furt de fapt nedovedit al unei biciclete urma sa fie condamnat la 5 sau 7 ani de inchisoare. Sunt si alte probleme legate de relatiile neregulamentare din armata, de functionarea justitiei. Constat ca oamenii vor sa se simta nu doar fiinte fara drepturi pe teritoriul Transnistriei, dar vor sa-si rezolve problemele in limitele legislatiei care functioneaza in regiune.

Europa Libera: Dle Grigori Volovoi, Va multumesc.

--------------------------------

Administratia orasului Tiraspol a decis inca in luna octombrie sa majoreze taxa platita de parinti pentru intretinerea copiilor in gradinite, invocand scumpirea produselor alimentare dar si a serviciilor comunale. Desi initial majorarea taxei urma sa fie aplicata de la 1 noiembrie, ea a fost amanata cu o luna si a intrat in vigoare de la 1 decembrie. Dupa ce insa masura a fost criticata de parinti, se pare ca autoritatile ezita sa o puna in practica, dar deocamdata nu anunta clar daca majorarea se amana din nou sau daca se renunta la ea. Corespondenta noastra la Bender Valentina Semionova a incercat sa afle in ce conditii functioneaza gradinitele in regiunea transnistreana si cum se descurca parintii.

Valentina Semionova: Gradinitele, mai ales cele din orase sunt supraaglomerate astfel incat parintilor le vine greu sa-si inscrie copiii. Autoritatile spun ca e din cauza ca in ultimii ani s-a redus aproape de doua ori numarul gradinitelor din regiune. Sediile acestora sau parti din ele au fost date cu chirie unor firme sau pur si simplu au fost inchise pentru ca trebuie reparate. Potrivit unor date prezentate recent la o reuniune din legislativul local, daca in anul 2000 in regiunea transnistreana erau 282 de gradinite, acum sunt 153, in timp ce numarul de copii nu s-a redus esential.

Acum, pentru intretinerea unui copil la gradinita, parintii platesc 3 ruble 50 pentru o zi. Administratia orasenesca de la Tiraspol a anuntat ca aceasta taxa va fi majorata, asa cum s-a decis in octombrie, chiar daca nu imediat, deoarece cheltuielile pentru hrana si intretinerea copiilor nu pot fi acoperite in totalitate din bugetul municipal. Nemultumirea parintilor legata de viitoarea majorare a fost generate mai ales de ceea ce ei au numit caracterul discriminatoriu al ei. Pentru parintii angajati in institutii de stat majorarea va fi de 5 ruble 30 pentru o zi de gradinita, iar pentru ceui care lucreaza ins ectorul particular sau in alte localitati, dar locuiesc la Tiraspol, taxa va fi de cateva ori mai mare – de 26 de ruble. Se considera ca masura ii vizeaza mai mult pe parintii plecati peste hotare ai caror copii, lasati in grija buneilor sau altor rude, merg la gradinitele din Tiraspol. Administratiile gradinitelor spun ca acesti bani vor fi cheltuiti pentru hrana copiilor, care s-a scumpit ca urmare a seceti din aceasta vara. Unii parinti insa sunt sceptici ca micutii vor beneficia, in urma majorarilor, de o ingrijire mai buna.

"26 de ruble pe zi este mult. Daca se mareste plata atunci si grupele de copii ar trebui sa fie mai mici, de cinci copii, de exmplu, astfel incat ingrijirea sa fie mai buna. Dar acum, dimpotriva, grupele de copii se maresc, iar cand sunt multi copii, se stie, ingrijirea e mai proasta".

"Eu cred ca cine castiga mai mult acela trebuie sa plateasca mai mult. Este o practica aplicata peste tot in lume – distribuirea veniturilor in folosul saracilor. Altceva este cum vor fi cheltuiti acesti bani, dar ma tem ca in aceasta privinta noi nu putem schimba nimic, este treaba administratiei. Ma tem ca acesti bani colectati oficial pentru intretinerea copiilor se vor risipi din nou pe alte cai decat cele declarate".

"Cred ca fiecare caz trebuie examinat individual. Daca de exemplu, o familie locuieste in oras, dar lucreaza undeva in imprejurimi, sa zicem, agronomi intr-un sat din apropiere, ei platesc impozite in buget, trebuie sa li se acorde facilitati la plata intretinerii copilului la grainita".

"Daca se va majora plata pentru intretinerea copilului la gradinita, atunci vor aparea si fraude, se vor putea perfecta acte false etc. dar asta e déjŕ treaba organelor de control. Ele trebuie sa verifice si sa faca controale. Dar pe de o parte mi se pare correct sa fie majorata plata pentru cei ce castiga mai mult".

Iata si opinia unei educatoare de la o gradinita din Bender, pe care, de asemenea, am intrebat-o ce crede despre majorarea taxei pentru intretinerea copiilor in orasul vecin.

"Cel mai indignant este ca din acesti bani educatorilor nu le va fi majorat salariul. Anume ei fac cea mai grea munca. Cred ca trebuie aplicate alte masuri. Si anume, trebuie de facut asa ca oamenii sa nu plece, ci sa aiba AICI un serviciu si un trai normal, atunci nici parintii nu ar pleca si nu si-ar lua si copiiii, si gradinitele nu s-ar inchide… Cred ca in asta consta problema. Dar asa se vor colecta bani si nu se stie cum vor fi cheltuiti".

Sovietul Suprem de la Tiraspol a anuntat ca in prezent este lucru un proiect de lege “Cu privire la invatamantul prescolar”, care va prevedea crearea a trei tipuri de institutii pentru copiii de varsta prescolara – gradinite cu regim de zi, cu regim prelungit, si gradinite de tip internat. Aceste masuri se spera ca vor resolva cel putin partial problema supraaglomerarii gradinitelor din regiune, nu insa si problema finantarii si salarizarii personalului acestora.

Dragi ascultatori, aici se incheie emisiunea de astazi Dialoguri, 15 minute cu Europa Libera. Sunt Viorica Zaharia, va mulţumesc pentru atenţie şi pana saptamana viitoare, toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG