Linkuri accesibilitate

Titluri dubitative: noroc chior? victorie dublă? - Judit Ferencz


Succes dublu, eşec moderat sau pur şi simplu noroc chior: maghiarii din România au trei reprezentanţi în Parlamentul European.

Krónika consideră că succesul candidatului independent Tőkés László este de-a dreptul revoluţionar: „În decembrie ’89 a căzut dictatura ceauşistă, iar pe 25 noiembrie 2007 s-a sfârşit cu monopolul UDMR asupra electoratului maghiar”.

UDMR şi Tőkés recunosc totuşi că dublul succes este cel puţin discutabil. Pe când în judeţul Covasna episcopul Tőkés a devansat clar Uniunea, iar în Harghita voturile au fost împărţite egal, în alte regiuni ale Transilvaniei UDMR se bucură de susţinere masivă. Dacă succesul (relativ) se datorează electoratului disciplinat, a cui e vina pentru eşecul, relativ de asemenea?

Păi, a presei – susţine liderul organizaţiei covăsnene a UDMR, citat de Háromszék. A presei locale, care denigrează Uniunea neîncetat, de zece ani.

Păi, a presei – susţine pe de altă parte şi Tőkés László, citat de Új Magyar Szó. A presei locale şi centrale, puse în slujba UDMR.

O altă opinie, în Hargita Népe. Sógor Csaba, ales europarlamentar pe lista UDMR, zice aşa: succesul, aşa, moderat, cum e el, i se datorează exclusiv lui. Persoanei lui şi garanţiilor morale pe care le prezintă şi le reprezintă.

Analistul Bányai Péter, în Szabadság: hai, să nu vorbim de succes, nici dublu, nici individual şi nici comunitar. Rezultatele obţinute la europarlamentare de candidaţii maghiari se explică prin noroc chior. Pe de altă parte, să nu ne amăgim nici cu eşecul partidelor naţionaliste. Ele vor reveni la alegerile locale şi parlamentare. Iar UDMR, acum îmbătată de succes, se află în mare dificultate. Orice scrutin cu o prezenţă ceva mai mare la urne va elimina Uniunea din parlament. În momentul de faţă, UDMR nu ar intra în Parlamentul României nici măcar dacă s-ar menţine votul pe liste.

Politologul Egry Gábor, într-un articol publicat de A Hét: votul din 25 noiembrie arată declinul discursului naţionalist român. Şi intensificarea discursului naţionalist maghiar.

Erdélyi Riport publică un interviu cu europarlamentarul socialist din Ungaria, Tabajdi Csaba, despre situaţia din Kosovo. Ei bine, Tabajdi prezice că, imediat după 10 decembrie, Kosovo îşi va declara independenţa. Ceea ce pune într-o situaţie deosebit de delicată Ungaria. Pe de o parte, Ungaria nu vrea să se opună mainstream-ului, alăturându-se României, Slovaciei sau Greciei. Pe de altă parte, dacă se va grăbi să recunoască independenţa regiunii Kosovo, riscă să-şi deterioreze relaţiile cu Serbia, ceea ce ar putea afecta minoritatea maghiară din Voivodina.

Népújság relatează despre actul de politeţe al UDMR. Imediat după eşecul referendumului privind alegerile uninominale, liderii Uniunii au declarat că acceptă invitaţia preşedintelui Băsescu la consultări doar din politeţe. Apoi s-au prezentat la Cotroceni şi, probabil tot din politeţe, au evitat să discute despre uninominale. În schimb, i-au cerut preşedintelui să se implice în procesul de reformă a învăţământului şi să susţină abrogarea legii care interzice predarea Geografiei şi Istoriei în limba maghiară.

Allgemeine Deutsche Zeitung publică un articol despre deprecierea leului. Şi despre soluţia care va stopa căderea liberă a monedei naţionale. Oficiali ai BNR, până nu demult îngrijoraţi de depreciere, declară acum senini: vin sărbătorile. Cum, ce legătură are Crăciunul cu piaţa monetară ? Simplu: se estimează că, în luna decembrie, intens mediatizata forţă de muncă din străinătate va trimite în ţară cca. un miliard de euro. Asta nu înseamnă că leul se va aprecia, ci va scădea cursul de schimb al monedei europene. Depinde, cum privim lucrurile.
XS
SM
MD
LG