Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


În România se desfăşoară alegerile pentru Parlamentul Europan şi referendumul cerut de preşedintele Băsescu pentru introducerea votului uninominal majoritar în două tururi de scrutin la alegerile legislative. La cele 17339 de secţii de votare, deschise la ora şapte, sînt aşteptaţi peste 18 milioane de alegători.

Pentru alegerea celor 35 de europarlamentari români, au propus liste de candidaţi partidele parlamentare - PSD, PNL, UDMR, PRM, PD şi PC - un număr de şase partide neparlamentare – PNŢ-CD, PLD, PIN, PNG-CD, Partidul Verde, Partidul Alianţa Socialistă, Partida Romilor “Pro Europa” şi candidatul independent Ladislau Tokes.

"Sunteţi de acord ca, începând cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul României, toţi deputaţii şi senatorii să fie aleşi în circumscripţii uninominale, pe baza unui scrutin majoritar în două tururi", este întrebarea supusă referendumului care va fi validat dacă peste jumătate dintre românii cu drept de vot se vor exprima în favoarea acestui sistem de vot.
XS
SM
MD
LG