Linkuri accesibilitate

Prozaicul şedinţelor comune, anemia campaniei electorale, hybris-ul urbanizării - Judit Ferencz


Şedinţa comună a guvernelor român şi ungar, ediţia a treia, la Sibiu. Transindex remarcă: cele două cabinete au convenit asupra unor chestiuni, iar asupra altora, ba. Adică, indiferent de cetăţenie, culoare politică şi temperament, toţi guvernanţii se pronunţă pentru drumuri mai multe şi mai bune. Când vine însă vorba despre naţionalităţile din cele două ţări, politicienii de la Budapesta insistă pe eşecul Legii minorităţilor, iar guvernanţii români reproşează nesoluţionarea reprezentării parlamentare a comunităţilor etnice din Ungaria.

Un anunţ făcut tot la reuniunea celor două guverne: Ungaria deschide piaţa forţei de muncă pentru cetăţenii români, asta deşi premierul român nu se arată entuziasmat de perspectiva unui nou exod. Allgemeine Deutsche Zeitung arată: 30.000 de cetăţeni români lucrează momentan legal în Ungaria, iar numărul celor care lucrează la negru nu depăşeşte 100.000.

Şedinţa comună a celor două guverne, considerată de Népújság un bun prilej de a da socoteală de acordurile convenite anii trecuţi şi nerealizate.

Reuniunile de acest gen şi-au pierdut caracterul senzaţional – observă şi Háromszék. Guvernanţii se adună, semnează ce au ei de semnat, apoi se duc la casele lor şi îşi văd de treabă.

La Sibiu, premierul Ungariei, Gyurcsány Ferenc, s-a întâlnit şi cu liderul UDMR, Markó Béla. Apelul celui din urmă, publicat de Új Magyar Szó, sună cam aşa: politicienii din Ungaria să facă bine şi să nu se amestece în nici un fel în campaniile electorale din România. În opinia liderului UDMR, toate acţiunile de acest gen, iniţiate de politicul din Ungaria, sunt nocive.

Nyugati Jelen comentează campania electorală care precede alegerile europarlamentare. De la bun început, o califică drept anemică. Totuşi, remarcă editorialistul ziarului, există unele subiect recurente, ce-i drept, fără prea multe legături cu activitatea din Parlamentul Europei. Unul dintre acestea este lupta anticorupţie, confiscată de Partidul Democrat. UDMR marşează pe tema unităţii maghiarilor, liberalii pun accent pe realizările guvernului. Şi, iată, în această campanie reapare şi antimaghiarismul, în retorica Partidului Conservator.

Népújság relatează despre lansarea unui proiect de lege al Partidului Conservator, menit să-i conserve pe românii din judeţele cu populaţie majoritar maghiară. Purtând pancarte cu inscripţii ca „Ardealul, pământ românesc”, „Noi suntem acasă!” ect., liderul partidului a prezentat la Târgu Mureş proiectul. În preambul, el a explicat: în satele din Secuime, drumurile asfaltate se termină tocmai în faţa caselor locuite de români. Şi a promis că legea iniţiată de el va pune capăt acestor practici.

Săptămânalul Polgári Élet publică un articol despre situaţia creată în judeţul Harghita, în urma ordinului ministerial care interzice segregarea în şcoli. Ordinul se referă la elevii romi, adesea adunaţi în aşa-zice clase speciale. Pe de altă parte, spune inspectorul de specialitate din Harghita, care, de-a lungul anilor, a introdus ore speciale de istorie şi limbă pentru copiii de etnie romă, comasarea claselor ar putea periclita rezultatele. Elevii romi, mai ales cei care provin din familii foarte sărace, nu reuşesc să ţină pasul cu elevi cu situaţie materială mult mai bună.

Săptămânalul oferă şi câteva cifre: în clasele primare din judeţul Harghita învaţă cca. 2.500 de copii care provin din familii care se declară de etnie romă. În ciclul liceal, mai sunt doar şase.

În Erdélyi Riport apare un reportaj despre oraşele patriei. De fapt, despre localităţi care au devenit oraşe în ultimii 17 ani. Localităţi mici, izolate, fără infrastructură proprie oraşelor. Localităţi ale căror primari s-au zbătut să le facă oraşe. Au minţit, adică. Au falsificat cifre şi statistici, în speranţa că, odată devenite oraşe, fostele comune se vor dezvolta spectaculos. N-a fost să fie. Locuitorii plătesc taxe şi impozite mult mai mari, în rest nici o schimbare. Acum ei vor ca localităţile lor să redevină comune. Dar e imposibil. Nu există o lege care să permită aşa ceva.
XS
SM
MD
LG